Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Den svenska nazismen ska inte underskattas

Nordiska motståndsrörelsen är en nazistisk organisation på nedgång.

Men det högerextrema hotet ska inte underskattas.

Frågan är hur allvarligt hotet från NMR, en organisation som nyligen terrorklassades av USA, är.

Med start i dag avslöjar frilansjournalisten Frida Sundkvist i en serie artiklar i Aftonbladet om NMR:s inre liv.

I en intern chattgrupp tillbringar framträdande medlemmar i organisationen sina dagar med att hylla Adolf Hitler och hata judar, vänsteraktivister, feminister och bögar.

Så långt business as usual i dessa kretsar, men i chattarna återfinns bland annat även funderingar på att avrätta justitieminister Gunnar Strömmer.

Frågan är hur allvarligt hotet från NMR, en organisation som nyligen terrorklassades av USA, är.


Sverige är ju trots allt ett land som i modern tid har drabbats av mord på två ledande politiker.

Inte minst mot den bakgrunden har Säpo, den öppna polisen och politikernas livvakter all anledning att vara vaksamma.

Men nazisternas planer framstår mer som fantasier än konkreta planer på mord.

Förberedelsebrott kan vara svåra att bevisa och ställer inte sällan till med problem för utredare.

Om polisen får kännedom om att ett allvarligt brott är på gång måste den givetvis agera, men om planerna stoppas för tidigt finns en risk för att inget brott över huvud taget finns att lagföra.

Till saken hör också att NMR är en organisation på dekis. Fiaskon i allmänna val, försvagning under pandemirestriktionerna och svårigheter med att rekrytera unga högerextremister, som gäspar åt den traditionella vit makt-miljön och söker sig till modernare kretsar.


Med allt detta sagt ska inte den svenska nazismen underskattas.

Så här skriver exempelvis Säpo i sin senaste årsbok:

”Attentatshotet mot Sverige kommer i första hand från våldsbejakande islamistisk extremism och våldsbejakande högerextremism”.

Visst finns det även personer längst ut på vänsterkanten som begår våldsbrott, men inte alls i samma omfattning. Det är ingen tillfällighet att det framförallt är andra former av extremism som säkerhetspolisen varnar för.

Tidningar, radio och tv har gjort ett viktigt arbete i granskningar av islamistisk terrorism. Jag skriver viktigt, därför att denna form av grov brottslighet måste tas på stort allvar.

Terrordåd runt om i Europa, Sverige har drabbats på olika sätt, Akilovs färd nerför Drottninggatan resulterade i fyra mord, två svenska fotbollssupportrar dödades i Bryssel, runt 300 personer reste från Sverige till Irak och Syrien för ett årtionde sedan för att ansluta till IS.

2022 knivhöggs Ing-Marie Wieselgren till döds i Visby av en före detta NMR-medlem.

Den journalistiska bevakningen av den våldsamma ytterlighetshögern har inte varit lika framträdande, trots att den är nog så farlig.

De högerextrema mördarna John Ausonius och Peter Mangs, nazisterna som sköt ihjäl två poliser i Malexander, mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg, Ing-Marie Wieselgren som knivhöggs till döds i Visby av en före detta NMR-medlem.

Personer i den här miljön i Sverige ligger bakom 142 allvarliga våldsdåd i Sverige mellan 1990 och 2023, där 21 personer har dödats.

Det visar siffror från RTV, en norsk organisation som för statistik över högerextrem brottslighet i 18 västeuropeiska länder sedan 1990.


Enligt denna statistik toppade Sverige den europeiska listan över dödligt högerextremt våld mellan åren 1991 och 2006.

Hur många svenskar känner till dessa mörka siffror? Hur stort utrymme fick denna kriminalitet under dessa år i de stora mediehusen?

Svaret är att det journalistiska intresset var svalt.

2015 ramlade Sverige ur topp tre i denna statistik. Möjligen hänger det samman med att NMR började ställa upp i val och behövde en mer rumsren framtoning för att nå framgång.

Men de senaste åren har det accelererat igen. Mordet i Visby under Almedalen 2022, bombattentaten i Göteborg 2016 mot ett migrantläger och syndikalistläger.

Och i april i år gick NMR-anhängare till attack mot ett läger i Stockholmsförorten Akalla. Kofötter och andra tillhyggen.

Angreppet filmades och lades ut i rörelsens mediekanaler under glada tillrop från anhängare.

Visst finns det även personer längst ut på vänsterkanten som begår våldsbrott, men inte alls i samma omfattning. Det är ingen tillfällighet att det är högerextremism och våldsam islamism som Säpo i sin årsredovisning varnar för.

Tjattrandet om att mörda justitieministern må vara fantasier.

Inte heller finns det anledning att vara alarmistisk: Sveriges nazister är inte i närhet av ha den kapacitet som krävs för att välta det demokratiska statsskicket och införa den diktatur de drömmer om.

Men att det här är farliga individer råder det ingen tvekan om.