Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Nazisternas hotfulla ord om Strömmer – i interna chattar

Uppdaterad 08.13 | Publicerad 05.50

Här skriver svenska nazister om att döda Gunnar Strömmer.

I en hemlig chatt beskrivs mord på justitieministern som en rättfärdig handling.

”…har man möjlighet och det inte finns vittnen så kör bara”, skriver en nazist från numera terrorklassade Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

I ett unikt material kan Aftonbladet i dag visa hur medlemmar ur den terrorklassade organisationen NMR kommunicerar med varandra i interna chattar.

Det handlar om över tusen inlägg under flera veckors tid för NMR-engagerade personer i framför allt Stockholmsområdet och Västerås, men också i andra delar av Sverige.

Här blandas grov antisemitism med hyllningar av Adolf Hitler och nationalsocialismen, samtidigt som det riktas hat mot bland annat homosexuella.

Här uttrycks också grova våldsfantasier om att döda kända politiker.

Aftonbladet har tagit del av den hemliga interna chatten. Meddelandena i artiklarna är ordagrant återgivna, men återskapade av Aftonbladet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).


Den 14 juni i år meddelar USA:s utrikesdepartement att NMR terrorklassas, tillsammans med tre av organisationens ledare.

Beskedet skapar både oro och tydlig ilska bland nazisterna i chatten.
Joakim Kannisto, en av NMR:s nazister i huvudstadsområdet, skriver bara minuter efter beskedet:

En annan man i chatten svarar.

NMR protesterar under årets Prideparad genom Stockholm.

Dagen därpå lägger en person in en länk till en artikel från Sveriges radio där justitieminister Gunnar Strömmer pratar om att begränsa föreningsfriheten för till exempel nazistiska och andra extrema sammanslutningar som begår brott.

Reaktionen i gruppen är omedelbar.

”Måste ske på stor skala”

Anders Jonsson, långvarig medlem i NMR som avtjänat fängelsestraff för flera fall av hets mot folkgrupp och ofredande mot bland andra debattören Helle Klein, fantiserar om att mörda Sveriges justitieminister:

Han har även dömts för brott mot knivlagen efter att ha påträffats med kniv på sig på Gustav Adolfs torg i Stockholm den 6 november 2021.

En minut senare skriver en annan av nazisterna i chatten:

En tredje person skriver att ett mord på justitieministern vore rättfärdigt, men att det skulle riskera repressalier och hårdare lagstiftning.

NMR:aren Joakim Kannisto svarar då:

Forskaren: Unikt material

Aftonbladet har delat det avidentifierade materialet med Robin Andersson Malmros, biträdande föreståndare vid Segerstedtinstitutet och lektor i polisiärt arbete vid Högskolan i Borås.

Han forskar på våldsbejakande extremism och radikalisering och håller även utbildningar inom ämnet för Polismyndigheten.

Han säger att Aftonbladets material är unikt.

– Det här är ett helt oredigerat material och det är deras verkliga sätt att prata på. Det skiljer sig mot hur de uttrycker sig i redigerat material som används för att nå en bredare målgrupp.

Andersson Malmros säger att våldsfantasierna i chatten är både konkreta och grova.

Men han reagerar framför allt på att chattarna tydligt visar vad som händer i en våldsbejakande grupp som riskerar att förbjudas.

– Det här är ett av de tydligaste exemplen jag sett på den interna kampen inom rörelsen mellan de som förespråkar revolutionärt våld inklusive terrorism, och de som menar att det krävs ett bredare politiskt stöd för att fullborda det nationalsocialistika drömsamhället. Det verkar som att terrorismklassningen och diskussionen om förbud triggat denna kamp, säger han.

NMR på en bro över Kungsgatan i Stockholm.

Interna problem i NMR

Aftonbladet har även delat avidentifierade chattar med Mårten Schultz, professor i civilrätt, forskare och lärare vid Stockholms universitet.

Han gör bedömningen att nazisternas inlägg om Gunnar Strömmer inte utgör ett brott.

– I princip ingenting som skrivs i denna chatt är tillräckligt konkret för att kunna utgöra ett förberedelsebrott eller terrorbrott, säger Schultz.

NMR har haft stora interna problem sedan fiaskot i riksdagsvalet 2018, och framför allt sedan 2019 då flera av de äldre och mer rutinerade aktivisterna bröt sig loss i en egen gruppering, Nordisk styrka, som det därefter varit i stort sett tyst om.

Dagarna då NMR kunde samla runt 500 nazister i en demonstration är sedan länge över, och chattgruppen som Aftonbladet nu kan berätta om har i snitt 20 medlemmar.

Tappat medlemmar och status

Men trots att NMR har tappat både status och medlemmar de senaste åren finns det fortfarande risker att retoriken i chatten kan påverka någon att agera. Enligt Robin Andersson Malmros vid Segerstedtinstitutet är det inte den med mest radikaliserade åsikter som är mest benägen att utföra våldsdåd.

– Forskning visar att radikalisering till våld är en social process. Extremister påverkas av vad andra människor tycker och gör, särskilt sådana som de beundrar på ett eller annat sätt. Den typ av våldsretorik som centrala medlemmar i rörelsen uttrycker i den här chatten kan inspirera till och legitimerar definitivt våldsdåd. De som deltar i chatten och vill skrida till handling ges legitima måltavlor och indikationer på att dåd skulle hyllas.

Anders Jonsson skriver i chatten: ”Jag skulle kunna tänka mig att döda JUDE-lakejen Gunnar Strömmer”.

NMR, Nordiska motståndsrörelsen, håller manifestation i Västerås under Summer meet. Joakim Kannisto håller hårt i banderollen.

”Konspiratorisk världsbild”

Chatten indikerar också att den typ av press som rörelsen är under kan ha en radikaliserande effekt för vissa, säger han.

Han reagerar även på det kraftiga hatet som i chatten riktas mot judar.

– Det som slår mig när jag läser det oredigerade materialet är hur djupt antisemitisk och konspiratorisk deras världsbild är. Här får vi en inblick i hur de ser på världen och ett tydligt bevis på vilka de anser vara de verkliga fienderna: judarna, säger forskaren.

Aftonbladet har informerat Gunnar Strömmer om vad nazisterna skriver om honom i chatten.

– Jag kommenterar aldrig min personliga säkerhet. Däremot så arbetar våra myndigheter väldigt metodiskt mot all form av våldsbejakande extremism. Högerextremism, autonom vänster och våldsbejakande islamism, säger justitieministern till Aftonbladet.

Magdalena Andersson, partiledare för S.

I chatten riktas grovt hat mot flera andra politiska företrädare, däribland socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, Annika Strandhäll och även Anders Ygeman, vars torgmöte den 1 maj stördes av NMR.

I chattmaterialet som Aftonbladet tagit del av skriver en av nazisterna att de knuffade en kvinna på plats.

Bah Kuhnke: Bara att välja

I materialet framgår också att NMR hade egna anonyma spanare på plats på Anders Ygemans torgmöte, som har filmat åskådarna utan deras kännedom.

Några dagar före valet till EU-parlamentet den 9 juni riktas nazisternas grova hat mot Miljöpartiets kandidat Alice Bah Kuhnke. En bild på ett av partiets valplakat som slängts på marken delas i gruppen, varpå en nazist skriver:

Aftonbladet har informerat Alice Bah Kuhnke om vad nazisterna skriver om henne i chatten. Hon har valt att svara på mejl:

”På grund av hur jag ser ut har jag utsatts för hat och hot hela mitt liv. Men hotet mot mig som person är inte alls det stora problemet. Det allvarliga är att hotet från de högerextrema riktas strukturerat mot alla som värnar vad generationer av svenskar före oss har kämpat för, våra demokratiska friheter, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer.”

”Fattar du trögt?”

När Aftonbladet kontaktar Anders Jonsson blir svaret på sms: ”Pratar inte med JUDE media”.

När vi återkommer och konkretiserar våra frågor, svarar han följande: 

”Fattar du trögt JUDE-hora?”

Nazisten Joakim Kannisto bekräftar dock att han uppmuntrat till dåd riktat mot justitieministern.

– Det är väl inte en jätteseriös grej. Men absolut, jag har skrivit det. Så är det.

Han fortsätter:

– Att mörda Gunnar Strömmer, vad gör det för nytta? Det kommer en ny Gunnar Strömmer bara.

I likhet med den terrorklassade organisationens mål vill han kunna straffa landets ledande politiker.

– De som haft den mest subversiva verksamheten ska i framtiden kunna dömas för det, absolut. Och hängas för det, absolut. Om de blir dömda av en folkdomstol.