Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

S-förslaget: Totalstopp för nyanlända i utsatta områden

Publicerad 21.18

Lawen Redar (S) vill avskaffa den 30-åriga katastrofen.

Socialdemokraternas arbetsgrupp kräver ett totalstopp för nyanlända i utsatta områden.

Lagen som ger asylsökande rätt att bosätta sig var man vill i Sverige ska också skrotas.

– Nu är det dags att avskaffa den här 30-åriga katastrofen som vi har haft i vårt land, säger Lawen Redar (S).

Socialdemokraterna är inne i ett arbete med att ta fram ny politik på integrations- och invandringsområdet. Flera analyser har gjorts, nu har dessa kokats ihop till förslag som presenteras i en rapport.

Ett förslag är att avskaffa privata flyktingboenden. Nyanlända ska istället bo i speciella statliga mottagningscenter under hela asylprocessen.

”Den anstötliga erfarenheten av privata aktörer och välfärdsföretag som i vinstsyfte driver upp priserna på asylboendeplatser ska motverkas.” skriver S i rapporten.

Om den nyanlända får uppehållstillstånd ska han eller hon anvisas en kommun. Dagens system med EBO, som ger asylsökande rätt att bosätta sig var som helst i Sverige ska avskaffas.

Avskaffa kapitlet för gott

I rapporten går det att läsa att EBO är ”systemhotande”. Rapportförfattaren och riksdagsledamoten Lawen Redar kallar det för en 30-årig katastrof.

– EBO har bidragit till en accelererande ekonomisk och etnisk segregation i Sverige med trångboddhet och social oro. Segregationen är en direkt orsak av vår tids största samhällsproblem. Vi måste avskaffa det här kapitlet för gott, säger hon.

Hon pratar om familjer som lever under ovärdiga levnadsförhållanden, föräldrar som inte kan svenska och som inte arbetar. En framväxt av utsatta områden. Detta är slutsatser som finns återgivna i en analys som arbetsgruppen tog fram för ett år sedan. Sedan dess har Redar och de övriga i gruppen besökt en rad utsatta områden, pratat med lokalpolitiker och boende.

Istället för EBO ska staten bestämma var nyanlända ska bo, i rapporten heter det ”integrationsfrämjande kommunplacering”. Alla kommuner ska hjälpa till att ta emot, undantag för de som tidigare haft ett stort mottagande genom EBO.

Flerfamiljshus i Bredäng sett från perrong vid tunnelbanestationen.

Svenska är ett minoritetsspråk

S-rapporten föreslår totalstopp för nyanlända i utsatta områden. Detta eftersom det är betydligt svårare att integreras i dessa områden, mycket på grund av att det svenska språket där har blivit ett minoritetsspråk, säger Redar.

– Det argumenteras att nyanlända vill bo bland sina landsmän, men integration är en samhällelig uppgift. Jag har samtalat mycket med den norska integrationsministern som har berättat att en absolut majoritet av de nyanlända som får en integrationsfrämjad kommunplacering under den tidiga etableringen sedan väljer att bo kvar. Man flyttar inte till områden där landsmän bor, man bor kvar där barnen fått bra skolor och där man har kommit in i arbete, säger hon.

S-rapporten ska nu presenteras för partistyrelsen och sedan läggas fram på Socialdemokraternas nästa partikongress 2025. Den förra rapporten fick stor uppmärksamhet, mycket på grund av att S idkade så mycket självkritik.

– Jag tycker vi ska vara djupt självkritiska. Jag är kritisk både mot mig själv och mitt eget parti, sa Redar.

Hade behövts för tio år sedan

En förklaring till varför S misslyckats med sin invandrings- och integrationspolitik var en rädsla att förknippas med Sverigedemokraterna, tillade hon.

Ni får kritik för att ni agerar senfärdigt och att ni nu kopierar SD:s politik, hur bemöter du det?

– Sverigedemokraterna är ett etnonationalistiskt parti vars ideologi jag avfärdar. De har ingen integrationspolitik utan fokuserar på återvandring.

Hade S kunnat presentera de här förslagen för tio år sedan?

– Sverige hade behövt den politiken för tio år sedan. Nu hoppas jag att alla partier sluter upp bakom en politik mot segregation.

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling.

SD: Migrationspolitiskt kaos

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling kommenterar Lawen Redars kritik mot partiet i ett mejl:

– Socialdemokraterna presenterar inga nya idéer, det är samma politik som försatt Sverige i ett migration- och integrationspolitiskt kaos. Sverigedemokraterna har till skillnad från socialdemokraterna konkreta förslag på integrationsområdet, inte minst krav på språk och samhällskunskapstest för medborgarskap.

– Vi vågar dessutom se sanningen för vad den är, många varken kan eller vill bli en del av Sverige. Dessa personer saknar möjlighet till integration, att återvända till sitt hemland är en bättre lösning för alla parter.

Olof Svensson