Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Varnar för Ryssland: Utnyttjar kriminella i Sverige och Norge

Uppdaterad 17.52 | Publicerad 17.49

Rysk underrättelsetjänst värvar kriminella för att utföra sabotage, varnar norska PST.

Även Säkerhetspolisen bekräftar hotet från Ryssland.

– Det är ett nytt fenomen, säger presstalespersonen Gabriel Wernstedt.

Följ ämnen

Rysslands underrättelsetjänst har börjat ta kontakt med norska kriminella via sociala medier och andra kommunikationsappar, uppger Beata Gangås, chef för den norska säkerhetspolisen PST för Dagbladet.

De används främst för att genomföra olika former av sabotage och att skapa oreda. Norge utreder bland annat skador på kablar mellan Norge och Svalbard och på Ofotbanen mellan Kiruna och Narvik.

– Vi utreder flera händelser. Från samarbetstjänster i andra länder vet vi att vapenleveranser till Ukraina är särskilt utsatta. I Norge är vi extra vaksamma när det gäller energisektorn, säger Gangås till Dagbladet.

Säkerhetspolisen: ”Det är ett nytt fenomen”

”Beredda att gå mycket längre”

Redan för över ett år sedan fanns det misstankar inom svensk polis om att rysk underrättelsetjänst utnyttjade svenska kriminella nätverk för egna syften, enligt Aftonbladets uppgifter.

Säkerhetspolisen säger att man delar Norges bild av det ryska hotet.

– När vi beskrev terrorhotnivån i Sverige för några veckor sedan konstaterade vi att vi har ett underrättelsehot mot Sverige där främmande makt använder olika aktiviteter för att på olika sätt försöka påverka eller hota Sverige, säger Säkerhetspolisens talesperson Gabriel Wernstedt och fortsätter:

– Vi har sett en ökad rysk riskbenägenhet. Man är beredda att gå mycket längre i den säkerhetshotande verksamheten. Det handlar om sabotage, skadegörelse och olika typer av påverkansoperationer.

Vladimir Putin.

Mossads varning

Enligt Gabriel Wernstedt är den ryska strategin ett nytt fenomen.

– Vi har sett tendenser ute i världen att man använder kriminella nätverk som mellanhänder, men inte i Norden.

Men det är inte bara Ryssland som använder sig av metoden. Tidigare har även den israeliska undertjänsten Mossad pekat ut Foxtrotnätverket för att utföra dåd i Sverige på uppdrag av Iran.

– Vi har sett att Iran använt sig av kriminella som mellanhänder eller som proxys för att bedriva säkerhetshotande verksamhet i Sverige. Men vi går inte in närmare på omständigheter eller vad det handlar om konkret.