Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Skolan som ger eleverna sovmorgon – varje dag

Uppdaterad 08.49 | Publicerad 08.37

BORÅS. Frånvaron ökade på Engelbrektsskolan – då bestämde sig ledningen för en oväntad lösning.

Nu får alla högstadieelever sovmorgon – varje morgon.

– Man kommer känna sig mer utvilad tänker jag, säger niondeklassaren Selma, 14 år.

Höstterminens första skolvecka är i full gång på Engelbrektsskolan i Borås. På skolgården trängs lågstadiebarn på väg till utflykt i Annebergsparken, i uppehållsrummet spelar ett par tonårskillar pingis och i korridorerna smäller skåp när elever låser in väskor och tar ut böcker.

I klass 9C går Selma, 14, och Varmeet, 15. Under året väntar viktiga nationella prov och avgörande betygssättning inför gymnasievalet.

– Det är lite nervösare för att det ska bli nationella prov. Men jag tror det ska gå bra, säger Varmeet.

”Jag hinner sova”

Före sommarlovet hade tjejerna, som då gick i åttan, fått information om att skolans ledning ville genomföra en stor förändring. Snart beslutades det att samtliga högstadieelever på Engelbrektsskolan ska ingå i ett forskningsprojekt – där de ska testa att börja sina skoldagar en timme senare än vanligt.

Selma, 14, och Varmeet, 15, känner att de nya tiderna ger mindre stress på morgnarna.

Med andra ord kommer Selma, Varmeet och alla deras klasskamrater få sovmorgon varje morgon det här läsåret. Störst skillnad gör det för Selma, som bor en bit från skolan och behöver ta bussen på morgonen.

– Det brukar bli ganska stressigt om man börjar åtta, jag kan ju inte gå upp fem på morgonen för att hinna. Då får jag ingen sömn alls. Så nu när vi börjar senare tycker jag det är skönt. Jag hinner sova men har också tid att göra mig i ordning, säger hon.

Varmeet, som bor närmare skolan, tycker inte att morgnarna brukar vara så stressiga. Men hon ser ändå positivt på att få börja skolan lite senare framöver.

– Man kan ta det lite lugnare. Ibland har man behövt ta på sig kläder och så i ganska hög takt, nu kan man ta det lite lugnare eller långsammare, säger hon.

Engelbrektsskolan i Borås.

Grundat i forskning

Ursprungligen kommer den här förändringen från skolans ledningsgrupp. Rektor Bosse Leskinen berättar att skolan länge haft problem med ökande frånvarostatistik bland eleverna. För att få bukt med de siffrorna började han och hans kollegor titta på internationell forskning.

Rektor Bosse Leskinen tillsammans med Selma och Varmeet som går i nian.

Studier pekade på att barn som är i puberteten blir trötta senare på kvällen och pigga senare på morgonen.

– Skolan ska ju vila på vetenskaplig grund. Så där kände vi att okej, där har vi belägg för att testa det här. Forskningen visar att eleverna mår bättre och har ökad närvaro, säger Bosse Leskinen, rektor för 7–9 på Engelbrektsskolan.

Skolan tog kontakt med Malin Jakobsson, som forskar om sömn i relation till ungas hälsa vid Jönköpings universitet. Jakobsson blev intresserad av att forska om projektet, och därför ingår eleverna på Engelbrektsskolan tillsammans med en skola i Vaxholm nu i den första svenska forskningsstudien om senare skolstart.

– Forskningen visar att när du går in i puberteten så ställer den biologiska klockan om sig. Då behöver du sova lite längre på morgonen, säger Bosse Leskinen.

Bodaskolan i Borås fungerar som kontrollgrupp – där fortsätter eleverna att studera enligt vanliga tider.

– Andra skolledare är nyfikna när man pratar om det här. Det är ingen annan här i Borås som testar, men någon måste vara först och vi var mogna för det.

Selma, 14, som går i klass 9C, tycker att det känns roligt att vara med i ett forskningsprojekt.

– Jag tycker det är kul! Att vi är nästan den enda skolan i Sverige som är med i det här experimentet, säger hon.

Spridda tider i matsalen

Engelbrektsskolan ligger i två gula tegelbyggnader strax utanför centrala Borås. Här går 800 elever mellan sex och 15 år i skolan varje dag, varav 300 är högstadieelever som ingår i forskningsprojektet.

Selma och Varmeet, som båda går i klass 9C, säger att deras klasskompisar varit positiva till att få börja skolan senare. Men viss oro har ändå uppstått. En del ungdomar undrar om skoldagarna kommer att bli längre nu.

– De flesta är nöjda, det låter ju skönare att börja nio än åtta. Men en del kanske tycker att det blir lite sent nu, säger Varmeet.

En del elever undrar om skoldagarna kommer att bli längre nu, berättar Selma och Varmeet.

Sovmorgnarna hade inte införts om det inte hade gått att få ihop schemat så att alla elever slutar senast klockan 16. Det har, efter pussel med schemaläggningen, gått att lösa. För att lösa ut ekvationen har skolvardagen fått förändras på andra sätt.

Tiderna i matsalen är spridda på ett annat sätt än tidigare, och numera har högstadieklasserna på Engelbrektsskolan knappt några håltimmar längre.

– Det är effektiv tid. Vi tror att det här är ett vinnande koncept, säger rektor Bosse Leskinen.

Blir lite längre dagar

Tiden som frigjorts mellan åtta och nio på morgonen vill skolans ledning att använda dels till exempelvis personalkonferenser, men framförallt för planering och för att kunna ge stöd och extrahjälp till elever som behöver stöttning i specifika ämnen.

När Aftonbladet besöker Engelbrektsskolan har bara ett par dagar gått av höstterminen. Men Selma och Varmeet har i varje fall hunnit kolla på sina scheman.

– Det känns okej, det är inte så farligt. Den senaste dagen slutar vi 16, vi har slutat 15.45 innan någon gång. Det är inte så mycket senare vi slutar, det är inte farligt, säger Selma.

Varmeet håller med sin kompis.

– Det är klart att det blir lite längre dagar, men det är inte så stor skillnad mot när vi började 8 egentligen, säger hon.

Tjejerna har i varje fall fått ha sin första sovmorgon.

– Det var skönt! Jag hann med att göra mycket, allt jag behöver göra på morgonen. Det fanns ingen stress eller så. Man kommer känna sig mer utvilad i år tror jag, säger Selma.

Avundsjuka kompisar

Varken Varmeet eller Selma tror att de kommer börja lägga sig senare på kvällarna nu när skolan börjar senare. Den farhågan har inte heller Engelbrektsskolans högstadierektor Bosse Leskinen, som återigen pekar mot internationella forskningsresultat.

– Det har visat sig att ungdomar inte ändrar sina rutiner på kvällen för att de får extra sovtid på morgonen. Det innebär att börjar du senare, då får du in nästan en timmes extra sömn, säger han.

Ser du några risker med det här projektet?

– Det enda är egentligen att skoldagarna kan krocka mer med fritidsaktiviteter. Vi har en del elever som elitsatsar och där får vi kolla på varje enskilt fall, har vi sagt.

Forskaren Malin Jakobsson, som leder studien, har sagt i en intervju med Borås tidning att hon hoppas att forskningsprojektet kan leda till att fler vågar prova att senarelägga skolstarten. Ledningen vid Engelbrektsskolan avvaktar resultaten – men stänger inte dörren för att fortsätta med sen skolstart efter det här läsåret.

– Visar det sig att det här leder till högre studieresultat och att eleverna mår bättre så kommer vi absolut att köra på det här. Jag tvekar inte en sekund, säger Bosse Leskinen.

”Funkar det på grundskolan kanske man får testa på gymnasiet”, funderar  Bosse Leskinen.

Blir folk förvånade när du berättar om det här?

– Hela Sverige är väl förvånade. Men om det här visar att det ger bra effekter kanske det kommer sluta med att hela Borås börjar klockan nio. Och funkar det på grundskolan kanske man får testa på gymnasiet?

Forskningsprojektet har fått en del uppmärksamhet i media och blivit en snackis i Borås. Selma i 9C berättar att hon har kompisar på andra skolor som pratar lite avundsjukt om hennes nya schema.

– Jag har ett par kompisar som blev avundsjuka, säger hon med ett skratt.

Varför det?

– Haha, ja de ville också börja senare såklart. Men de börjar ju sent någon dag i veckan i varje fall, säger Selma.

Följ ämnen i artikeln