Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Ministrarna inför skolstarten: Finns skolor som drivs av charlataner

Publicerad 13.16

L-ministrarna Johan Pehrson och Lotta Edholm.

Nu startar höstterminen i Sveriges skolor.

Eleverna går tillbaka till en skola med sjunkande kunskapsresultat och stigande vinstuttag. Det lovar regeringen att ändra på.

– Det är svårt, men det är likväl väldigt viktigt för att öka likvärdigheten i skolan och driva ut rena charlataner, säger Johan Pehrson (L).

Snart är sommarlovet över och landets elever återgår till skolbänkarna.

Men svensk skola får just nu inga höga betyg.

Resultaten i den senaste kunskapsmätningen Pisa visar att svenska elever tappar stort, främst inom matematik och läsning.

Skolminister Lotta Edholm (L) ser med oro på den kommande skolstarten.

– Det är så många problem som svensk skola har att man riskerar att verka verklighetsfrånvänd om man inte också berättar om de stora brister som faktiskt finns, svarar hon på frågan om hur den svenska skolan egentligen mår.

”Lever i väldigt segregerade miljöer”

Aftonbladet träffar Lotta Edholm och partiledare, tillika arbetsmarknads- och integrationsminister, Johan Pehrson på utbildningsdepartementet i Stockholm.

Än är sommaren härskande men snart ska höstterminen ta vid. Mörka höstmoln tornar åter upp sig för den svenska skolan.

Segregation och att barn inte har svenska språket i sin hemmiljö bidrar till att elevernas resultat rasar, säger Lotta Edholm.

– Vi har väldigt många barn som har ett annat modersmål än svenska och som lever i väldigt segregerade miljöer.

– Även om de har fått med sig läsning och svenska språket under ett skolår så tappar de det under sommarlovet. Och så får man börja om från början.

Som en lösning på detta vill ministrarna tillföra mer pengar till extraundervisning för elever som behöver det.

Partiföreträdare i L har så ofta man kunnat pratat om att skolan måste begränsa antalet timmar med skärmar för barnen och ersätta dem med läsning ur böcker.

”Från skärm till pärm” har varit partiets credo.

– Skärmarnas intåg kan man nämna som ett exempel som gör att uthålligheten att sitta och traggla med en text försämras hos barn, säger Johan Pehrson.

Lovar leverans till 2026

I dagens system med valfrihet, där föräldrar och elever själva kan välja skola, har delar av befolkningen halkat efter.

Kösystem som tillåter att man ställer barnen i kö från dag ett har skapat vinnare och förlorare.

Tidöavtalet slår fast att skolvalet ska bli obligatoriskt. Alla måste välja skola, i ett försök att att skapa mer utjämnade förutsättningar.

Men regeringens första försök åkte på pumpen efter att Skolverket pekat ut flera problem med att införa ett sådant system. Än så länge står regeringen utan svar på hur skolvalet ska införas.

Liberalerna har sedan Johan Pehrson tog över partiet omprövat synen på vinster inom skolan. Vinster ska nu begränsas, men inte förbjudas helt.

Johan Pehrson och Lotta Edholm ser i stället framför sig att man skapar ett system som gör det svårare för skolföretagen att ta ut vinster.

Inte heller här har Tidökvartetten, än så länge, kunnat gå fram med något förslag på hur det ska ske. Flera utredningar är i rullning men någon ny friskolelag, som utlovats, kan ännu inte skönjas.

– Jag räknar med att det här kommer att kunna ske 2026 och vi visar att vi har jobbat stenhårt med det, säger Johan Pehrson.

– Det är svårt, men det är likväl väldigt viktigt för att öka likvärdigheten i skolan och driva ut rena charlataner, fortsätter han.

Sveriges elever går alltså tillbaka till skolor som drivs av charlataner?

– Ja, det skulle jag nog hävda, säger Lotta Edholm.

Går det att slå fast att er nya friskolelag kommer att innebära mindre vinster för friskolor?

– Ja, det skulle jag absolut säga.

Börsbolagen ska inte förbjudas

Flera av de stora skolbolagen ligger på börsen och har som främsta uppgift att skapa vinster som sedan kan delas ut till ägarna.

Jätten Academedia kunde i sin senaste delårsrapport visa sina aktieägare en ökande omsättning till nästan 12,5 miljarder kronor mellan juli 2023 och mars 2024.

Rörelseresultatet landade på 958 miljoner kronor. En ökning med 93 miljoner jämfört med förra året.

Över åren har olika skolföretag delat ut mångmiljardbelopp till ägare i Sverige och andra länder. Belopp som grundar sig i skattepengar.

Varken Lotta Edholm eller Johan Pehrson vill dock se ett system där man förbjuder börsbolag från att driva skolor.

Krav ska i stället ställas på att skolorna har exempelvis bibliotek, laboratoriesalar och relevant personal. Det är saker som skolbolag i dag kunnat strunta i för att kapa kostnader och därmed öka vinsterna.

– Jag bryr mig bara om att vi har en skola som klarar av att leverera framtidens unga medborgare med tillräckliga kunskaper, säger Johan Pehrson.

– Om det leder till att allt färre personer blir intresserade av att driva friskolor, ja det spelar ju mindre roll.

ANNONS