Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Tävlingsledaren om dödsolyckan i Norge: ”Djupt tragiskt”

Uppdaterad 18.51 | Publicerad 17.41

”Djupt tragiskt”, säger tävlingsledaren Per Jonsson Öhlin.

En svensk man dog i orienteringstävlingen Bamm i Narvik under fredagen.

Tävlingsledaren Per Jonsson Öhlin har nu uttalat sig om dödsolyckan.

– Jag är enormt ledsen och mina tankar går såklart till personens anhöriga, säger han.

Under fredagskvällen larmades norsk polis om en fallolycka vid berget Branten i Narvik, fem kilometer från skidorten Riksgränsen.

En man i 40-årsåldern som deltog i orienteringstävlingen Bamm var den som uppgavs vara skadad. Han hade fallit och dödsförklarades på plats.

– Deltagarna springer i obanad fjällterräng med knallar, kanter och stenar. Vi hade en gedigen säkerhetsplan där vi hade belyst områden som ansågs speciellt riskfyllda men det här området var inte ett utav dessa områden, säger tävlingsledaren Per Jonsson Öhlin.

Cirka 600 personer deltog i tävlingen som går igenom både svensk och norsk mark. Mannen sprang mellanklassen i en bana som var 50 km. Deltagarna springer i team om två.

Fjällen i Narvik.

Väderskifte – ”tjock dimma”

Under kvällen skedde ett hastigt väderskifte vilket försämrade sikten. Med anledning av den tjocka dimman och den dåliga sikten valde tävlingens ansvariga att stänga av vissa kontroller som ansågs riskfyllda. Men det var inte tillräckligt för att förhindra olyckan.

– Vi startade tävlingen i väldigt fint väder, men senare under dagen skiftade vädret. Det blev tjock dimma, låg molnbas, regn och vind. Det gjorde att det blev svårare för deltagarna att orientera och när folk rör sig över obanad terräng finns det alltid faror, säger han.

Dog omedelbart

40-åringen och hans teamkollega var ute i terrängen på norska sidan när de ringde tillbaka till tävlingsledningen och informerade om att de var i god form – men att de antagligen inte skulle hinna tillbaka till den utsatta maxtiden som var klockan 20.00.

– Men efter en tid får vi höra från SOS att det var ett team som hade larmat om hjälp. Senare fick vi informationen om att mannen hade fallit och dött omedelbart. Den andra personen i teamet fördes till Naarvik och fick professionell hjälp och krisstöd.

De anhöriga kontaktades under natten och morgonen om den tragiska olyckan.

– Det som har hänt är djupt tragiskt. Jag är enormt ledsen och mina tankar går såklart till personens anhöriga och de andra deltagarna, säger Per Jonsson Öhlin.

Tävlingsledningen beslutade redan under gårkvällen att avsluta tävlingen.

– Vi beslutade avlysa tävlingen med omedelbar verkan. Under morgonen har vi informerat om läget för alla deltagarna och krishanteringsgrupper har varit närvarande under dagen för att ge stöd.

Polisundersökning inledd

Norska polisen har inlett en undersökning.

Vilka åtgärder som arrangörerna kommer ta till framöver är ännu inte bestämt.

– Just nu pågår en polisundersökning som vi måste invänta svaret på. Men vi kommer självklart samla oss som organisation, utvärdera vårt eget arbete och titta på vilka åtgärder vi eventuellt kan vidta framöver så att olycksriskerna ska kunna minimeras ytterligare, säger Per Jonsson Öhlin.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln