Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Brand i historisk byggnad i London

Uppdaterad 16.35 | Publicerad 14.34

En brand har utbrutit i byggnadskomplexet Somerset House i centrala London, rapporterar brittiska medier.

Omkring 125 brandmän rapporteras arbeta med släckningsarbetet, enligt Sky News.

Totalt 20 brandbilar är på plats och räddningstjänsten har tillkallat 32 meter långa stegar för att kunna hantera situationen.

Sky News skriver också att all personal och besökare är ute ut byggnaden.

Det är ännu oklart varför branden brutit ut, men det första samtalet till räddningstjänsten kom in vid 12-tiden på lördagen.

Branden ska härja i taket på byggnaden och räddningsinstanserna på plats säger att branden är i en ”liten del av byggnaden”.

Släckningsarbetet pågår efter att en brand har brutit ut i en historisk byggnad i London.

Den norra flygeln av byggnaden är hem till några av världens största konstsamlingar, bland annat med verk av Vincent Van Gogh. Ett av de mest berömda konstverken är Van Goghs ”Självporträtt med bandagerat öra”, enligt The Guardian.

Direktören för Somerset House Trust bekräftar att branden brutit ut i byggnadens västra flygel och att det inte fanns några konstverk i den delen av byggnaden. Istället är delen till för kontor och personalutrymmen, skriver The Guardian.

En brand har utbrutit i Somerset House i centrala London. Arkivbild.

– Jag gick längs South Bank och kände lukten av rök, tittade upp och såg rök komma ut från toppen av Somerset House, säger Michelle Birkby, 50, som bor i London, enligt Sky News.

Hon fortsätter:

– Först antog jag att det var en grillfest på innergården, eller någon sorts händelse, men sedan hörde jag brandbilarna, insåg att röken vällde ut över kontroll och att Somerset House brann.

Räddningstjänst på plats utanför Somerset House.

Somerset House ritades av den svensk-skotske arkitekten William Chambers och började byggas 1776. Byggnaden kompletterades med flyglar 1831 och 1856.

Den ikoniska platsen används i dag till olika kulturhändelser och skulle under lördagen stå värd för ett breakdance-evenemang, rapporterar BBC.

Följ ämnen i artikeln