Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Palatset Somerset House i London eldhärjat

TT-AFP

Uppdaterad 17.51 | Publicerad 14.33

En historisk byggnad i centrala London hotades av en kraftig brand.

Palatset Somerset House var hem till den blivande drottningen Elizabeth I och hyser en viktig konstsamling.

Över 125 brandmän bekämpade branden i den kända historiska byggnaden Somerset House invid floden Themsen och vid huvudgatan Strand på lördagen.

Branden verkade vara helt under kontroll på lördagskvällen.

Branden bröt ut vid lunchtid, och kraftig rök spred sig över Londons innerstad.

Inga saknade

Brandkår från flera av Londons stadsdelar var snabbt på plats enligt brandkårsmyndigheten London fire brigade. Orsaken till branden är ännu inte känd.

Inga personer rapporteras heller saknade.

Byggnaden Somerset House har stort historiskt värde, och den har ett ursprung från 1500-talet och var då ett typiskt exempel på så kallad tudorstil. Den blivande drottning Elizabeth I bodde i palatset fram till dess att hon kröntes.

Somerset House har sedan byggts om flera gånger, ibland från grunden, men en del av dess nuvarande nyklassicistiska prakt ritades av den svensk-skotske arkitekten William Chambers och började byggas 1776. Byggnaden kompletterades med flyglar 1831 och 1856.

Stor konstsamling

Komplexet, som idag blivit ett av Londons kulturkomplex, har en framstående samling av konstverk av bland andra Vincent van Gogh, Peter Paul Rubens, Èdouard Manet och Paul Cézanne. Målningarna i Courtauld gallery ska inte ha varit hotade.

– Branden upptäcktes mitt på dagen i ett hörn av den västra flygeln, området evakuerades omedelbart och London fire brigade var snabbt på plats, sade Jonathan Reekie som är direktör för stiftelsen Somerset House.

Den ikoniska platsen används till olika kulturevenemang och skulle under lördagen stå värd för ett breakdance-evenemang, rapporterar brittiska public servicebolaget BBC.