Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Invigningen av Indonesiens nya huvudstad skjuts upp – bygget är inte klart

Publicerad 13.30

Jakarta sjunker.

Det gör att Indonesien nu tvingas byta huvudstad.

Men invigningen av det nya sätet Nusantara som skulle hållas i dag flyttats fram eftersom bygget inte är klart.

Följ ämnen

Under lördagen samlades hundratals tjänstemän och gäster i Nusantara för att fira Indonesiens självständighetsdag. Tanken var också att man skulle inviga den nya huvudstaden som ligger i de östra delarna av ön Borneo.

Men förväntansfulla indonesier fick blicka ut över lyftkranar och byggarbetsplatser. Nusantara är fortfarande under konstruktion och då man inte lyckats hålla tidplanen är det nu oklart när skiftet kommer att ske, skriver AP.

Jakarta byts ut mot Nusantara.

Bygget av huvudstaden har kritiserats

2022 togs de första spadstagen för den nya huvudstaden. Även om den officiella invigningen skjuts upp har flera skolor, banker och viktiga statsbyggnader tagits i bruk. Däribland presidentpalatset där landets president Joko Widodo höll sitt första regeringsmöte i slutet av juli.

Bygget finansieras till stor del av privata investerare. Den indonesiska staten står bara för 20 procent av den totala kostnaden som ligger på runt 350 miljarder kronor. För att locka investerare har Widodo erbjudit landrättigheter som varar i 190 år och generösa skatteavdrag.

Regeringen har beskrivit Nusantara som en futuristisk grön stad, med rikliga skogar och parker, driven av förnybara energikällor. Men projektet har kritiserats då det försämrar förutsättningarna för utrotningshotade djur och ursprungsbefolkningen menar att marken de livnär sig på exploateras.

Nya presidentpalatset i Nusantara.

Jakarta sjunker – ersätts av ”svampstaden”

Jakarta med sina 10,5 miljoner invånare har varit huvudstad sedan landet blev självständigt från Nederländerna 1945.

Men på grund av klimatförändringarna sjunker staden och till 2030 kommer stora delar vara obeboeliga eller löpa hög risk för att översvämmas, skriver Washington Post.

Nu hoppas stadsplanerare att Nusantara inte drabbas av samma öde. Enligt en indonesisk utvecklingsrapport från 2023 kommer marken i regionen ha kapacitet att suga åt sig stora mängder regn och därigenom undvika översvämningar. Därför kallas den ”svampstaden”. Målet är också att Nusantara ska ha nettonollutsläpp till 2045.

Preisdenten Joko Widodo, till höger, under självständighetsdagen.