Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Massiv rysk kritik mot egna myndigheter: ”Kriminellt”

Publicerad 00.32

Vanliga ryssar som tvingats fly undan striderna i Kursk-området riktar massiv kritik mot myndigheterna.

– Lokala makthavare rörde inte ett finger för att skydda eller evakuera befolkningen här i förväg. Det är kriminellt, säger Irina.

Följ ämnen
Ukraina

Framför kameran står ryssar som flytt från Ukrainas framryckning i Kursk-området. Byborna från Malaja Loknja riktar sig direkt till president Putin, och kallar honom ”högt ärade Vladimir Vladimirovitj”.

I videon som lagts upp på Vkontakte, Rysslands Facebook, kritiserar de militärledningen och lokala myndigheter, men litar – som så ofta i den här typen av videor – på att presidenten ska hjälpa dem.

Hindrades från att fly

– När Sudzja anfölls var allt förlorat på några timmar. Myndigheterna hjälpte oss inte, ingenting fungerade. Hela dagen hindrade de privatbilar från att lämna området. Och de gav oss hela tiden falsk information. Hjälp oss! säger de bland annat.

Byborna som flytt från sina hem i Malaja Loknja ber Putin om hjälp.

Hittills har 121 000 invånare evakuerats eller flytt själva från Kursk-området och ytterligare 180 000 behöver evakueras, uppger områdets guvernör Aleksej Smirnov enligt Radio Svoboda.

Fick ingen förvarning

Få ryssar vågar i dag öppet kritisera Vladimir Putin. Anonymt låter det annorlunda.

Exilryska tidningen Cholod har på telefon pratat med ”Irina” – hennes namn är fingerat – som flytt med tre barn från Sudzja i Kursk-området.

Få ryssar vågar öppet kritisera Putin.

Irina säger att lokala makthavare underlät att varna befolkningen om Ukrainas väntade attack, trots att det fanns information långt före anfallet som inleddes den 6 augusti:

– Den 1 augusti skrev en pro-rysk Z-kanal att trupper och militärteknik uppmärksammats på andra sidan gränsen, i ukrainska Sumy-området. Men lokala makthavare rörde inte ett finger för att skydda eller evakuera befolkningen här i förväg. Det är kriminellt i förhållande till det egna folket, säger Irina till Cholod.

”Döda soldater tar vårt land”

I statliga ryska medier spelas de ukrainska framgångarna ner, vilket i måndags framkallade ett ironiskt inlägg från den ryska krigsbloggaren DjRG Rusitj på Telegram:

– Tyvärr fortsätter de döda fiendesoldaterna att erövra vårt territorium.

Ryska arméfordon förstörda av ukrainsk eld i Sudzjansk-distriktet.

Irina berättar att det inte fanns några förberedda skyddsrum i Sudzja, att flyglarmet gick igång för sent och att de lokala makthavarna var bland de första som flydde.

Huset förstört

Irina räknar med att hennes hus i Sudzja är förstört och att hon och barnen framöver måste leva som hemlösa:

– Den som förlorat allt får 150 000 rubel (cirka 18 000 kronor) från myndigheterna. Men vad räcker det till, när en ny lägenhet i Kursk kostar tre miljoner (350 000 kronor)? säger hon.

Ryssar går ombord på en evakueringsbuss i Belovskij-distriktet.

Irina uppger att flera av hennes arbetskamrater är kvar i Sudzja, ”lämnade åt sitt öde” av myndigheterna. I staden finns varken el, vatten eller mat att köpa.

Hon konstaterar att Ryssland borde förhandla fram en humanitär korridor med Ukraina.

– Men för våra makthavare är det bara en ”incident” om hela Kursk-området utraderas. När det i själva verket är en humanitär katastrof, säger hon.

Kvinna går förbi hus som träffats av ukrainsk eld i ryska staden Kursk.

”Alla ryssar är inte orker”

Irina ber nästan om ursäkt för att hon klagar på att kriget drabbat henne några dagar, samtidigt som ukrainarna har utsatts för rysk beskjutning i 2,5 år:

– Många ryssar i gränstrakterna förstår inte hur ukrainarna har det. När ryska styrkor började beskjuta Sumy (i Ukraina) var många här glada. I sociala medier skrek folk ”slå svinen, visa dem, framåt Ryssland”, berättar Irina.

Ryska tältflyktingar i Kursk-området.

Hon riktar sig direkt till utländska läsare och säger:

– Alla ryssar i gränsområdena är inte orker eller vildar, som inte förstår någonting. Här finns också människor som tycker att den ryska invasionen är motbjudande och som vill ha stopp på alla lögner i det här landet. Men vad ska vi göra? Vi kommer att fortsätta lida, säger hon.