Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Flyende ryssar skapar ny kris för Kreml

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-08-13 05.30

Tiotusentals människor tvingas fly de värsta striderna på rysk mark sedan andra världskriget.

När kriget kommer till Ryssland vill Kreml tona ned Ukrainas överraskande offensiv och dess följder.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

– Vi lämnade kvar saker som vi har samlat på oss över 50 år, men jag vill inte åka tillbaka, säger en äldre och gråtande kvinna som den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta talar med i den ryska staden Kursk, några mil från striderna vid gränsen mot Ukraina.

Under nästan två och ett halvt års krig har miljontals ukrainare tvingats fly sina hem undan de ryska invasionsstyrkorna och regelbundna anfall från luften. Sedan Ukrainas militär inledde en större offensiv över gränsen för en vecka sedan har kriget nu även drivit fler än hundratusen ryssar på flykt.

Myndigheternas evakueringar dröjde. Många invånare flydde på eget bevåg när beskjutningen började dundra.

En av dem, Ljubov, berättar för Mediazona hur hon och hennes familj åkte hemifrån utan några tillhörigheter:

– Vi lämnade kvar våra husdjur eftersom vi räknade med att kunna åka tillbaka. Nu skjuts det artillerield, stridsvagnseld. Fiendestyrkor sitter längs med skogen och beskjuter alla bilar som kommer. Vägar och fält är minerade.

En del invånare gömmer sig ännu i sina hem, med begränsad kontakt med omvärlden.

Inte för sensationellt

De ukrainska styrkorna kunde, genom att ta ett bristfälligt ryskt försvar på sängen, avancera åtminstone en mil in i Ryssland. Strider rasar vidare och Ryssland ser ut att behöva förflytta styrkor från andra frontavsnitt.

Tidigare framstötar från ukrainskt håll har slagits tillbaka på av några dagar, men detta är en regelrätt offensiv med mycket mer avancerade förmågor och materiel. Ett framgångsrikt ryskt försvar bedöms kunna ta flera veckor i anspråk.

Rysslands statsstyrda medier har fått direktiv om att tona ned Ukrainas framryckningar, rapporterar mediesajten Meduza. De ska inte lyftas fram som uppseendeväckande – och det ska inte talas om någon ny front, enligt Kremls order.

Propagandamedierna lyfter i princip enbart fram påstått framgångsrika försvarsåtgärder eller myndigheters hjälpinsatser. Offensiven framställs som del av en västerländsk komplott för att förgöra Ryssland.

Psykologiskt pris

Flera analytiker beskriver det som en ukrainsk chansning att ta kriget till Ryssland på detta vis. Militärt handlar det om att få Ryssland att betala ett högt pris för att ta tillbaka gränstrakterna, skriver den brittiske analytikern Michael Clarke i The Times :

”Dess politiska framgång hänger på vad den gör med psykologin i Moskva; om den sår ett genuint tvivel i Putins närmaste krets om huruvida kriget verkligen är värt den ständigt stigande kostnaden.”

ANNONS