Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Putins hämnd efter invasionen: ”Innebär slutet”

Uppdaterad 00.16 | Publicerad 00.07

Putin uppges ha bett agenten Aleksej Dyumin att leda de ryska operationerna.

De var varnade.

Men ändå kom gränsinvasionen som en chock.

Nu ska superagenten hjälpa Putin att utkräva hämnd.

Följ ämnen
Ukraina

De ukrainska styrkorna lurade vid gränsen till ryska Kursk-regionen i flera veckor innan befälen fick klartecken att inleda operationen.

Efter invasionen den 6 augusti avslöjades att den ryska militära ledningen redan i mitten av juli fått en rapport om att en ukrainsk offensiv in i Ryssland väntades.

Draget: Livvakten

Men man avfärdade hoten och uppmanade alla att ”inte drabbas av panik”.

Nu vill president Putin veta vilka som svikit honom.

Till hjälp har han agenten, sin tidigare livvakt, Aleksej Dyumin, uppger tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i sin senaste rapport över läget i kriget.

Uppgifterna om Dyumin kommer från en rysk parlamentsledamot som hävdar att den tidigare livvakten närvarade vid ett krismöte med Putin, militärtoppar, underrättelsetjänsterna och höga politiska företrädare den 12 augusti.

Vid mötet gick man igenom läget i de regioner där ukrainska trupper tagit sig in och erövrat samhällen flera mil in i landet.

Rysk beskjutning mot ukrainska styrkor som rycker fram i gränsområdena.

Leder operationen

Vid mötet ska Putin ha gett agenten uppdraget att leda operationen mot ”terrorhandlingarna i Kursk”.

Enligt källor inifrån Kreml ska Dyumin fått full handlingsfrihet att styra operationen, uppger ISW.

En av uppgifterna är att koordinera de olika federala styrkor och underrättelsetjänster som ingår i kampen mot de ukrainska inkräktarna.

Många militäranalytiker i Ryssland lojala med krigsinsatsen misstänker dock att huvudsyftet med livvaktens inblandning är ett annat, skriver ISW.

”Förd bakom ljuset”

Man menar att det tyder på att Putins närmaste och mest lojala krets vill ha full kontroll över situationen i Kursk.

Säkerhetstjänsterna på plats har misslyckats med att stabilisera läget – trots att man i princip direkt efter gränsinvasionen uppgav att man slagit tillbaka de ukrainska trupperna.

Detta påstående har motbevisats av en mängd inlägg och videoklipp på sociala medier där ukrainska soldater filmat sig på plats i ryska byar där de hissar den egna flaggan och poserar utanför offentliga byggnader.

Nu vill Putin, enligt dessa analytiker, att hans obrottsligt lojale livvakt ska ta reda på ”varför och hur han blev förd bakom ljuset om den verkliga situationen”.

Ukrainska soldater poserar i en rysk by.

Kan rensa ut

Man menar att Dyumins rapport kan innebära slutet på karriärerna för ett antal höga befäl ansvariga för fiaskot.

Den ukrainska offensiven är en motgång både för de ryska underrättelsetjänsterna och beredskapen inom militären.

”Trupp har upptäckts och underrättelser tyder på förberedelser för en attack”, stod det i rapporten som levererades till ledningen efter att ukrainska förband samlats vid gränsen på den ukrainska sidan.

Men enligt Andrej Gurulyov, parlamentsledamot i ryska duman och tidigare arméofficer, var responsen sval.

– Från toppen kom ordern att inte få panik och att de högre upp i hierarkin visste bättre, sa Gurulyov i tv efter att den ukrainska operationen inletts.

Ett ryskt stridsflyg uppges ha skjutits ner över Kursk.

Sköt ner stridsplan

Under onsdagen uppgav den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj att man fortsatt offensiven djupare in i Ryssland. Man uppger sig också ha genomfört en större attack med drönare mot fyra ryska flygbaser och skjutit ner ett ryskt stridsplan.

– Nu måste vi alla i Ukraina agera lika förenat och effektivt som vi gjorde under de första veckorna och månaderna av kriget när Ukraina tog initiativet och ändrade situationen till vår fördel, säger Zelenskyj enligt The Guardian.

– Nu har vi gjort exakt samma sak. Vi har bevisat att igen att vi ukrainare är kapabla att uppnå våra mål vid varje tillfälle – kapabla att försvara våra intressen och vår självständighet.

ANNONS