Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Här är svenskarna som sprider skräck i Danmark

Uppdaterad 19.33 | Publicerad 18.34

Skjutningar, mordbeställningar och handgranater.

Den senaste tiden har dansk polis gripit flera unga ”barnsoldater” som anlitats av kriminella nätverk.

Här är några av de svenskar som åkt över sundet i syfte att till exempel skjuta ihjäl en annan människa.

Den senaste tidens grova våldsdåd i Köpenhamn skakar Danmark.

Bakom dåden står flera svenskar som tagit sig över sundet för att i Danmark bli en del av uppgörelser mellan kriminella gäng.

Aftonbladet har kartlagt de svenska våldsverkarna som nu sitter häktade eller väntar på att utlämnas till dansk polis misstänkta för våldsbrott i Danmark.

På tisdagkvällen greps en svensk med två handgranater av dansk polis.

På onsdagen häktades en 25-årig man efter att ha gripits med två handgranater i Tingbjerg, Köpenhamn. Han misstänks för att tillsammans med oidentifierade gärningsmän ha planerat ett sprängdåd i Köpenhamn.

Advokaten: Skulle inte använda dem

Advokaten Knud Vedelsby försvarar den misstänkte 25-åringen.

– Han erkänner att han har haft två handgranater men hans syfte var inte att använda dem, säger Knud Vedelsby till Aftonbladet.

I tisdags häktades en 21-årig man i Växjö tingsrätt efter att dansk polis utfärdat en nordisk arresteringsorder.

Dansk polis har gripit flera svenskar senaste månaderna.

Ska ha varit ”förmedlare”

Enligt SVT Nyheter ska 21-åringen ha varit ”förmedlare”.

Emma Adolfsson, svensk åklagare som är ansvarig för fallet i Sverige, är mycket förtegen om ärendet.

– Tingsrätten beslutade i går att han ska överlämnas till Danmark och att han ska vara häktad tills dess att överlämningen kan verkställas, säger Emma Adolfsson.

Åklagaren krävde i sin framställan att 21-åringen ska isoleras från andra häktade, att han inte ska få ta emot besök och att han varken ska få använda elektronisk kommunikation eller skicka brev.

Tidigare dömd

Enligt 21-åringens advokat, Mathilda Frilander, kommer mannen att överklaga både häktningen och utlämningen till Danmark.

– Jag kan inte överhuvudtaget uttala mig om brottsmisstankarna och inte heller hans inställning till brottsmisstankarna, säger hon.

21-åringen har tidigare dömts för brott. Så sent som i februari dömdes han för häleri till dagsböter och villkorlig dom.

2021 och 2023 dömdes han för ringa narkotikabrott.

Samarbetet mellan svensk och dansk polis i Öresundsregionen ska förstärkas.

I ett yttrande från Frivården har 21-åringen tidigare berättat att han ägnat sig åt kriminalitet i syfte att tjäna pengar ”vilket tyder på förekomst av kriminella attityder och värderingar” enligt Frivårdens analys.

”NN (reds. anm.) har tidigare haft ett umgänge där både kriminalitet och missbruk förekommit. Han har dock enligt egen utsago tagit avstånd från sitt tidigare umgänge för ungefär ett år sedan. Ytterligare faktorer som bedöms öka risken för återfall i brott är att NN är lättpåverkad, impulsiv, rastlös och spänningssökande.”

Danska politiker kräver åtgärder för att få bukt med svenskar som åker över sundet för att begå grova brott.

Fick i uppdrag att skjuta

Den senaste tiden har flera unga svenskar rest till Danmark som ”barnsoldater” för att utföra beställda dåd i landet.

Enligt dansk polis handlar det om 25 tillfällen sedan april som svenskar hyrts in för att utföra brott i Danmark.

– Det är djupt skrämmande att det uppenbarligen finns så många väldigt unga människor bosatta i Sverige som ställer sig till förfogande för så grova brott, har den danska justitieministern Peter Hummelgaard (S) sagt i ett uttalande.

Här är några av svenskarna som varit inblandade och misstänkta för brotten i Danmark, enligt danska Ekstrabladet:

16-årig pojke

Greps av polis i nordvästra Köpenhamn den 16 april när han färdades på en elcykel. Pojken var beväpnad med två pistoler. Polisen misstänker att han skulle skjuta personer knutna till ett mc-gäng i Köpenhamn och att han hade kontaktats av ett kriminellt nätverk som hade en uppgörelse med ett mc-gäng.


16-årig pojke, hemmahörande i Luleå

Greps på Köpenhamns flygplats tidigt på morgen den 23 april. Vid tillfället var han beväpnad med en pistol. Polisen misstänker att även han kontaktats av kriminella för att skjuta personer knutna till ett mc-gäng som hamnat i konflikt med ett annat gäng på grund av narkotikaaffärer.

På Telegram söks personer för morduppdrag i Danmark.


16-årig pojke, hemmahörande i Västerbotten

Greps nära Köpenhamns central. Polisen misstänker att han där försökt få tag i skjutvapen och att det finns kopplingar till de två tidigare fallen.


17-årig pojke

Anhölls i Köpenhamn i början av maj. Brottsmisstanken är inte känd. Pojken har varit LVU-placerad i Sverige och har tidigare dömts till sluten ungdomsvård för mordförsök på en ort i södra Sverige.


19-årig man

Greps i juli tillsammans med en 31-årig man på ett hotell i Köpenhamnsområdet beväpnad med pistol. Enligt källor till danska Ekstrabladet ska dansk-svenska gängnätverk ha beordrat männen att komma till Danmark.

Uppdrag där stora summor pengar utlovas läggs ut i Telegramgrupper.


31-årig man

Greps den den 11 juli i Köpenhamn. Har i Sverige varit åtalad misstänkt för penningtvättsbrott. Är bosatt i Eskilstunatrakten.


17-årig pojke

Greps den 31 juli i Danmark och misstänks för mordförsök efter en skottlossning. Varningssignaler och orosanmälningar kom tidigt gällande den misstänkte 17-åringen.

I tidigare handlingar från förvaltningsrätten framgår det att pojken riskerar att utnyttjas i en gängkonflikt och kan utsättas för allvarlig skada eller själv bli dödad. För ett par år sedan kom larm om att pojken säljer droger och umgås med tungt kriminella.

I samband med att polisen gjorde en husrannsakan för ett par år sedan hittade polisen 17-åringen tillsammans med flera gängkriminella. Pojken har åtalats för grovt olaga hot efter att ha hotat en man med en kniv. 17-åringen friades dock från åtalspunkten.

En svensk 17-åring greps misstänkt för mordförsök efter en skottlosning i Frederiksberg i början av augusti.


17-årig pojke

En 17-årig svensk häktades, misstänkt för mordförsök mot en 18-åring i Frederiksberg i Köpenhamn.

Polisen undersöker en kiosk i Köpenhamn där en explosion inträffade förra veckan. Två svenskar har gripits som misstänkta.


Kvinna och man

En handgranat detonerade i en kiosk på på Østerbro i Köpenhamn. Ingen skadades i explosionen. Några timmar senare greps en man och en kvinna, både svenska och 24 år, på den svenska sidan av Öresundsbron.

ANNONS