Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Svensk gripen i Köpenhamn

Uppdaterad 11.41 | Publicerad 08.44

En svensk man har gripits och häktats i Köpenhamn.

Han misstänks för innehav av handgranater.

En svensk 25-årig man greps i går kväll i Köpenhamn med två handgranater, rapporterar danska TV 2.

Under tisdagskvällen hade dansk polis en insats i Tingbjerg, en stadsdel i Köpenhamn. Med under insatsen var Danmarks nationella bombskydd. Men då var polisen förtegen om vad insatsen gällde.

En plats intill en cykelbana söktes med hundar. Enligt Ekstrabladet, som var på plats vid ingripandet, ikläddes den misstänkta mannen en så kallad DNA-dräkt.

En häktningsförhandling mot mannen hölls under onsdagsmorgonen. Åklagaren begärde att förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Misstanken mot 25-åringen är att han tillsammans med oidentifierade gärningsmän planerade ett sprängdåd i Köpenhamn.

Senare under onsdagen rapporterar TV 2 att mannen nu häktas fyra veckor i Danmark. Han erkände att han hade handgranater på sig men nekar att han planerade att använda dem.

Advokaten Knud Vedelsby försvarar den misstänkte 25-åringen.

– Han erkänner att han har haft två handgranater men hans syfte var inte att använda dem, säger Knud Vedelsby till Aftonbladet.

Flera våldsbrott kopplas till Sverige

Den senaste tiden har ett antal våldsbrott med koppling till Sverige ägt rum i Köpenhamn och Danmark.

I går eftermiddag häktades en en man misstänkt för inblandning i flera våldsdåd. Enligt uppgifter till SVT ska mannen ha haft en roll som ”förmedlare”. Och i tisdags förra veckan greps en svensk man och kvinna misstänkta för ett sprängdåd mot en närbutik i Köpenhamn.

Sedan i april har unga svenskar hyrts in för att genomföra brott i landet totalt 25 gånger, enligt Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S). I måndags hölls ett krismöte för att få stopp på fenomenet.

Följ ämnen i artikeln