Aftonbladet

Dagens namn: Klara

Danmark i krismöte om svenska barnsoldater

Uppdaterad 16.14 | Publicerad 12.55

Svenska barnsoldater hyrs in för att begå brott i Danmark.

Danska regeringen har hållit krismöte med polisen för att få stopp på fenomenet.

Danska polisen önskar sig nu särskilt verktyg – ansiktsigenkänning.

Sedan i april har kriminella i Danmark hyrt in unga svenskar för att utföra brott i landet 25 gånger, enligt Danmarks justitieminister. Under måndagen hade danska statsminister Mette Frederiksen (S) och justitieminister Peter Hummelgaard (S) ha möte med danska rikspolischefen Thorkild Fogde för att prata om hur de ska få stopp på svenska torpederna.

– Kriminella grupperingar i Danmark har hyrt svenska barnsoldater – det kallar jag dem – för att utföra kriminella handlingar, sa justitieminister Peter Hummelgaard (S) till Danmarks radio (DR).

Enligt Danmarks nationella enhet mot särskild kriminalitet hyrs de svenska tonåringar in via ”annonser” på nätet. Justitieminister Hummelgaard säger att han är ”riktigt, riktigt arg” över annonserna och att utvecklingen är skrämmande till danska TV2.

– Vi kommer såklart också att sätta press på Sverige så att de tar ansvar för de här sakerna, säger han till kanalen.

I en kommentar till TT skriver Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer att Sverige och Danmark har ett nära och bra samarbete och att han har löpande kontakt med Hummelgaard.

”Vi har ett gemensamt intresse av att stoppa den cyniska och farliga rekryteringen av svenska barn och ungdomar, särskilt i ett läge när både danska och svenska kriminella nätverk ägnar sig åt detta.”

Vill införa ansiktsigenkänning

Efter krismötet på säger Rikspolischefen Thorkild Fogde att de vill sprida information om Danmarks hårda straff för unga gängkriminella.

– Det är faktiskt så att uppklaringsgraden är hög och straffet hårt. Det budskapet ska också över till den andra sidan av sundet. Jag är inte säker på att de här unga gärningsmännen förstår vad de har gett sig in i.

Enligt justitieministern Peter Hummelgaard önskar polisen ett speciellt verktyg för att kunna bekämpa det nya våldet som dragit in över landet, ansiktsigenkänning, skriver TV2.

Rikspolischefen vill initialt inte ha ansiktsigenkänning i realtid som i Kina, utan vill möjliggöra för "crunching". Det innebär att man kan genomsöka material i efterhand med AI för att hitta ansikten som kan vara av intresse för polisen.

Flera svenskar gripna i Danmark

Danska justitieministern uppger att man i de flesta av de 25 fallen har kunnat stoppa dåden innan de skett. Men bara under de senaste veckorna har flera svenskar gripits i Danmark efter våldsdåd.

I tisdags greps två svenskar i 25-årsåldern misstänkta för en sprängning vid en kiosk i Köpenhamn.

Tre andra svenska tonåringar, mellan 16 och 17 år har häktats efter skottlossning i Kolding i södra Danmark och i Köpenhamn.

Under natten till torsdagen inträffade även en skottlossning i Laholm som kopplas till en dansk gängkonflikt, enligt Ekstrabladet.

Skärper gränskontrollen mot Sverige

Den danska och svenska polisen har inlett ett djupare samarbete med anledning av det eskalerade våldet. Måndagens möte är en del i att fortsätta arbetet med att motverka det våld som nu sprider sig mellan länderna.

Danmark meddelade även i fredags att de skärper gränskontrollen mot Sverige efter våldsdåden och upprättar två nya visitationszoner i Köpenhamn.

Även Sverige har påverkats av att våldet förflyttat sig.

– Vi har varit vana vid att se konflikter utspela sig i kriminella miljöer. Det nya är att vi även har att göra med danska kriminella grupperingar som köper lönnmördare, barnsoldater från Sverige, där det går att rekrytera dem för att utföra uppgifter i Danmark, sa Michael Fetz, tillförordnad biträdande regionpolischef i Stockholm i en tidigare intervju med Aftonbladet.

ANNONS