Aftonbladet

Dagens namn: Susanna

Fredriksen om svenska kriminella: Kusligt

TT-Ritzau

Publicerad 2024-08-10 13.47

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger att svenska kriminella i Danmark är ett "kusligt exempel". Arkivbild.

Danmarks statsminister sätter ned foten och konstaterar att den senaste tidens våldsbrott, varav flera utförda av unga svenskar, måste få ett stopp. ”Det här är inte det Danmark vi vill ha”, säger Mette Frederiksen.

”Vi har den senaste tiden sett hur gängkonflikter har blossat upp. Explosioner. Skjutningar. Ett kusligt exempel är att cyniska kriminella anlitar svenska ungdomar för att begå brott i Danmark. Det kommer vi inte att acceptera. Regeringen ser på problemet med allra största allvar”.

Bara under den senaste veckan har svenska medborgare varit inblandade i fyra olika misstänkta brott i Danmark. Senast på lördagen häktades två svenskar efter ett sprängdåd i Köpenhamn tidigare i veckan.

”Det kan sägas väldigt kort: Våldsincidenterna på våra gator måste stoppas. Det är helt oacceptabelt”, säger Frederiksen i ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån Ritzau.

Nu ska den danska polisen få de verktyg som krävs för att bryta händelseutvecklingen, enligt statsministern. På måndag ska hon träffa landets justitieminister och rikspolischef för att få en lägesuppdatering och diskutera vilka verktyg som behövs.