Aftonbladet

Dagens namn: Susanna

Stridigheterna fortsätter efter ukrainska offensiven

Publicerad 2024-08-10 22.35

Ukrainas offensiv i ryska Kursk är inne på sin femte dag.

På lördagen uttalade sig Zelenskyj för första gången om offensiven.

– Pressar in kriget på anfallarens territorium, sa han under sitt dagliga tal.

Följ ämnen
Ukraina

Offensiven inleddes under tisdagen då 1 000 ukrainska soldater gick över gränsen i Kursk-regionen i Ryssland. På fredagen rapporterades det om att de ukrainska trupperna tagit sig som längst 35 kilometer in på ryskt territorium och ska ha intagit städer och byar och även förstört en rysk konvoj.

I ett uttalande på lördagsmorgonen sa ryska försvarsdepartementet att det hade "motverkat försök från fiendens mobila grupper att ta sig till djupet av det ryska territoriet".

Försvarsdepartementet uppger även att man har skjutit ner 26 ukrainska drönare över Kursk-regionen samtidigt som man skickat ännu fler styrkor till området för att bekämpa ukrainska styrkorna.

Ryska säkerhets- och underrättelsetjänst, FSB, har även infört ”antiterror-åtgärder” i regionerna Kursk, Brjansk och Belgorod vilket ger myndigheterna möjlighet att stänga ner områden och införa kontroller av kommunikation.

76 000 har evakuerats

Över 76 000 människor har evakuerats från Kursk-regionen till följd av den ukrainska offensiven, enligt ryska medier, detta samtidigt som striderna närmar sig ett ryskt kärnkraftverk.

Ukrainska styrkor ska i striderna ha tagit kontroll över en viktig gasstation där den enda aktiva gasledningen mellan Europa och Ryssland finns, något som gjorde att de europeiska gaspriserna steg till de högsta nivåerna på hela året.

Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyjs första ord om offensiven

På lördagskvällen gjorde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sitt första direkta uttalande om offensiven under sitt dagliga tal.

– Ukraina bevisar att vi verkligen vet hur vi ska återställa rättvisa och sätta nödvändig press på angriparen, säger Zelenskyj.

Han tackar även militären och även Ukrainas allierade för nya försvarspaket till Ukraina.

Ryssland blev inte bara överraskade av offensiven, utan även arga. Den ukrainska offensiven beskrivs som ”ett slag i ansiktet” för Putin personligen som sägs vara argare än han varit på två år, enligt Moscow Times.

Offensiven har varit ett stort bakslag för Ryssland, inte bara militärt utan även moraliskt.

Offensiven har haft en ”psykologisk” effekt och försvagat bilden av Putin säger experten Hanna Shelest till The Guardian.