Aftonbladet

Dagens namn: Susanna

Zelenskyj: Offensiv i "angriparens land"

TT

Publicerad 2024-08-10 03.34

President Volodymyr Zelenskyj bekräftar indirekt Ukrainas markoffensiv i Ryssland.

– Vi pressar kriget in i angriparens territorium, sade Zelenskyj i ett kvällstal.

Ryssland har tvingats evakuera 76 000 invånare från angripna Kursk.

De ukrainska framryckningarna i västra Ryssland kommenterades mer i detalj för första gången av president Zelenskyj, om än indirekt, i ett tal till nationen.

Zelenskyj hänvisade till arméchefen Oleksandr Syrskyj, som ”har rapporterat från fronten flera gånger”.

– Jag är tacksam till var och en av våra försvarsstyrkors grupper som ingår. Ukraina bevisar att landet verkligen kan bringa rättvisa och garantera exakt den typ av press som krävs – press på aggressorn.

Enorm evakuering

Talet kom timmar efter det att Moskva tvingades meddela att över tiotusentals invånare i Kurskregionen evakuerats som ett direkt resultat av de ukrainska attackerna.

”Över 76 000 människor har temporärt evakuerats till säkra platser”, citerade den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass lokala räddningsmyndigheter.

Risker vid kärnkraftverk

Det ryska statliga kärnenergiföretaget Rosatom hävdade att den ukrainska motoffensiven hotar kärnkraftverket i Kursk.

”Den ukrainska arméns agerande utgör ett direkt hot mot kärnkraftverket i Kursk nära gränsen till Ukraina” uppgav Rosatom enligt ryska statliga nyhetsbyråer.

FN:s atomenergiorgan IAEA uppmanar både Kiev och Kreml att ”iaktta största möjliga återhållsamhet”, rapporterar The Kyiv Independent. Enligt IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano skulle en olycka vid kärnkraftverket ha ”potential för allvarliga radiologiska konsekvenser”

Rysk ”antiterror”-operation

Till följd av Ukrainas offensiv förstärker Ryssland i flera regioner nära gränsen till Ukraina och har inlett vad Kreml kallar en ”antiterroroperation”, i regionerna Kursk, Brjansk och Belgorod.

I ett uttalande från den ryska antiterrorkommittén står det att beslutet trädde i kraft för att ”garantera medborgarnas säkerhet och undertrycka hotet om terroristhandlingar som utförs av fiendens sabotagegrupper”.

Under ”antiterror”-operationer kan bland annat telefonsamtal övervakas, områden förklaras som förbjudna zoner, fordon beslagtas och rörelser begränsas, enligt rysk lag.

ANNONS