Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Ukraina har intagit flera samhällen i Ryssland

Uppdaterad 11.24 | Publicerad 10.11

I en oväntad offensiv rycker nu ukrainska styrkor fram i Kurskregionen.

På kort tid ska de ha trängt igenom två ryska försvarslinjer och tagit kontroll över ett stort område, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW.

– Men det som är mest anmärkningsvärt är att det verkar vara reguljära ukrainska förband, säger före detta överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Följ ämnen
Ukraina

Under gårdagen kom rapporter om att Ukraina har gått till anfall mot den ryska Kurskregionen.

Nu skriver den amerikanska tankesmedjan ISW (Institute for the Study of War) att de intagit 45 kvadratkilometer av länet. Ukrainska styrkor ska ha tagit kontroll över elva samhällen och ”trängt igenom minst två ryska försvarslinjer”.

Sedan offensiven inleddes ska hundratals soldater dött. Även civila har drabbats – fem personer har mist livet, ett 30-tal skadats och flera tusen evakuerats, enligt ryska myndigheter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Akrivbild.

Förödelse i staden Sudzha, som ligger i Kurskregionen, efter attacken.

Överraskade offensiv

Attacken verkar också ha överraskat ryssarna, enligt den före detta överstelöjtnanten Joakim Paasikivi.

– Men det som är mest anmärkningsvärt är att det verkar vara reguljära ukrainska förband och inte de här ryska exilförbanden som tidigare gjort räder in, säger han i en intervju med Aftonbladet TV.

Samtidigt pågår striderna i luften och flyglarm har ljudit i bägge länder flera gånger under natten.

Enligt Kurskregionens guvernör Aleksej Smirnov ska Ryssland ha skjutit ner sju ukrainska robotar i området under natten till torsdag.

Ryska armén får kritik

Mychajlo Podoljak, rådgivare till den ukrainska presidenten Zelenskyj, skriver i ett inlägg på X att Rysslands aggression ligger bakom eskaleringen i Kurskregionen och pekar ut den ryska presidenten Putin som ytterst ansvarig:

”Ryssland har konsekvent trott att rättsliga normer inte gäller dem, så de kan angripa grannländernas territorier ostraffat och kräva sitt eget territoriums okränkbarhet.”

Det är första gången som en högt uppsatt i Ukrainas ledning uttalar sig om offensiven.

Under gårdagen kallade Putin attacken för en ”storskalig provokation” och sammankallade landets säkerhetsråd till ett möte, rapporterar flera internationella medier.

Flera ryska militärbloggare kritiserar nu landets armé för att de inte lyckats förhindra Ukrainas offensiv, enligt ISW. Bloggarna skriver bland annat att de ryska trupperna hade vetskap om att Ukraina samlat både trupper om militära medel i området under de senaste månaderna.