Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Uppgifter: Flera ”barnsoldater” stoppade i Stockholm

Uppdaterad 21.01 | Publicerad 20.57

Michael Fetz, tillförordnad biträdande regionpolischef i Stockholm.

Svenska barnsoldater åker till Danmark för att utföra olika våldsbrott åt olika kriminella nätverk.

I veckan har polisen även gripit flera pojkar i Stockholmsområdet som förberett sig för att begå mord, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det är ett allvarligt läge, säger Michael Fetz, tillförordnad biträdande regionpolischef i Stockholm.

De kriminella nätverken kryllar av unga personer och att bryta nyrekryteringen har blivit en av de största frågorna i Sverige.

Så sent som i onsdags inträffade tre skjutningar inom loppat av drygt tre timmar. Samtliga som gripits och misstänks för brotten är ”förhållandevis unga” personer, säger Michael Fetz, tillförordnad biträdande regionpolischef i Stockholm.

Det kan, enligt Fetz, handla om unga personer som både själva är en del av ett kriminellt nätverk eller som är intresserade av att komma in i nätverket.

– De är unga så det är ett allvarligt läge. Det är många unga som för pengar, status eller gängtillhörighet utför olika typer av brott utan att kanske riktigt förstå konsekvenserna av det som de gör, säger Michael Fetz.

Varför är läget som det är just nu i region Stockholm, med flera våldsdåd på rad?

– Det övergripande svaret är att vi inte lyckas stoppa nyrekryteringen av unga individer som kommer in i de här miljöerna och som är beredda att utföra våldsdåd. De saknar konsekvenstänk och de har en störd empatisk förmåga. Vi måste göra vad vi kan, hela samhället, för att bryta nyrekryteringen till de här nätverken och bryta den här förmågan som vissa kriminella har. Det vill säga att locka till sig unga individer som är beredda att utföra olika typer av brott, säger Michael Fetz.

Polis.

”Syftar till att ta livet av andra”

Den senaste tiden har polisen i Stockholm också stoppat flera våldsdåd där framför allt unga har varit inblandade.

– Det handlar bland annat om skjutningar som syftar till att skrämmas eller ta livet av andra personer, säger Michael Fetz.

Vid en tidpunkt ska det, enligt Aftonbladet uppgifter, handlat om en pojke i 15-årsåldern som rymt från ett LSS-boende.

På torsdagskvällen greps han mitt i centrala Stockholm, tillsammans med en jämnårig pojke, misstänkt för bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Nyligen stoppades också en pojke i 15-årsåldern i Jordbro – enligt Aftonbladets uppgifter med en pistol i en påse.

Polisen vill inte kommentera specifika fall men säger att de regelbundet avvärjer dåd.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard.

Unga svenskar grips i Danmark

Unga svenska utförare har även nått utanför Sveriges gränser.

I veckan gick dansk polis ut med information om att kriminella vid 25 tillfällen sedan april i år hyrt in svenskar för att utföra brott i landet.

– Kriminella grupperingar i Danmark har hyrt svenska barnsoldater – det kallar jag dem – för att utföra kriminella handlingar, sa justitieminister Peter Hummelgaard till Danmarks radio (DR).

Hummelgaard sa även att polisen i en stor del av de 25 fall han nämnde kunnat sätta stopp för de kriminella dåden innan de genomförts.

I tisdags kunde dansk polis gripa två svenskar i 25-årsåldern som blev misstänkta för en sprängning vid en kiosk i Köpenhamn. De greps samma kväll som sprängningen inträffade och kommer att utlämnas till Danmark.

Tre andra svenska tonåringar, mellan 16 och 17 år har häktats efter skottlossning i Kolding i södra Danmark och i Köpenhamn.

– Vi har varit vana vid att se konflikter utspela sig i kriminella miljöer. Det nya är att vi även har att göra med danska kriminella grupperingar som köper lönnmördare, barnsoldater från Sverige, där det går att rekrytera dem för att utföra uppgifter i Danmark, säger Michael Fetz.

Skärper gränskontrollen mot Sverige

En skottlossning som inträffade i Laholm under natten till torsdagen kopplas till en dansk gängkonflikt, enligt Ekstrabladet.

Händelserna i Danmark har lett till ett djupare samarbete mellan svensk och dansk polis. Under fredagen meddelade Danmark att de skärper gränskontrollen mot Sverige efter våldsdåden.

– Det är en allvarlig situation, och vi gör allt vi kan för att stötta polisen, har Peter Hummelgaard sagt till danska TV2.

Polis.

Följ ämnen i artikeln