Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Efter senaste skjutningarna – risk för nya våldsdåd i Stockholmsområdet

Publicerad 2024-08-09 18.52

Först drabbades Södertälje av en våldsvåg.

Och så sent som i onsdags inträffade trippla skjutningar i Stockholmsområdet.

– Det finns risk att det sker nya våldsdåd, säger Michael Fetz tillförordnad biträdande regionpolischef i Stockholm.

Stockholmsområdet har drabbats av flera våldsdåd under sommaren. Efter en dödsskjutning i Södertälje i juni införde polisen en säkerhetszon i områdena Blombacka och Geneta.

Men så sent som i onsdags kom en rad våldsdåd i Stockholmsområdet. Inom loppet av bara tre timmar kom tre olika larm om skjutningar – i Bagarmossen, Järfälla och återigen i Södertälje.

– Det var tre mycket allvarliga händelser som inträffade och som vi ser väldigt allvarligt på, säger Michael Fetz, tillförordnad biträdande regionpolischef i Stockholm.

De senaste dåden, beskriver Michael Fetz, är en fortsättning på den våldsvåg som började hösten och vintern 2022 i Stockholmsområdet.

Efter den senaste raden av dåd finns det nu risk för nya våldsdåd.

– Det finns risk att det sker fler våldsdåd och vi jobbar hårt och förebyggande för att verkligen förhindra det på olika sätt med alla de verktyg som vi har. Till exempel genom hemliga tvångsmedel, spaning eller att inrätta en säkerhetszon i Södertälje, säger Michael Fetz.

Michael Fetz, kommenderingschef, under polisens pressträff om gängvåld i Stockholmsområdet, i Stockholm. 

”Högt konfliktläge”

Enligt Michael Fetz är det för tidigt att uttala sig om huruvida skjutningarna i onsdags kopplas till några pågående gängkonflikter. Han hänvisar till att utredningen fortfarande pågår.

Men i grund och botten handlar det om konflikter mellan olika nätverk som kan ses som grunden till varför till exempel skjutningarna uppstår.

– Det är ett högt konfliktläge och vi har ett antal konflikter som är allvarliga. Samtidigt kan man säga att vi har god kontroll på vad som sker och vi har god insyn i de här nätverken.

För polisen är en av de högst prioriterade uppgifterna nu att bryta våldsutvecklingen förklarar Michael Fetz.

– Det är en av Stockholmspolisens högst prioriterade uppgifter.

Han vill inte gå närmare in på om någon särskilt konflikt sticker ut.

Polis arbetar i Fornhöjdens centrum efter skottlossningen.

Handgranat kastades

Ett antal våldsdåd som inträffade i Södertälje i juli fick polisen att införa en så kallad säkerhetszon mellan 6 juli och 19 juli. Men bara dagen efter att säkerhetszonen hade tagits bort inträffade nya dåd i Södertälje. Då kastades bland annat en handgranat in i en butik och en kvinna i 50-årsåldern skadades allvarligt.

En pojke anhölls misstänkt för brottet och enligt Aftonbladets uppgifter ska den drabbade butiken ha kopplingar till narkotikamarknaden i området.

Det är ingenting som polisen vill uttala sig om.

– Det är en väldigt komplex bild med många olika delar och många av delarna kan handla om hämnd eller vedergällning som har skett tidigare, men det är svårt att säga, säger Michael Fetz.

Polis på plats efter skjutningen i Bagarmossen.

Utesluter inte säkerhetszon

Säkerhetszoner har använts som ett verktyg efter våldshändelser och där polisen kan få visitera personer som vistas i det aktuella området. Att införa säkerhetszoner efter den senaste tidens dåd är nu inte helt uteslutet.

– Är det så att vi vill se det så har vi möjligheten att det blir så. Om vi skulle behöva inrätta en säkerhetszon skulle vi göra det men vi ser hela tiden till helheten, säger Michael Fetz.

Vid onsdagens skjutningar blev flera personer vittnen till händelserna. Bland annat när skott avlossades på en tunnelbaneperrong i Bagarmossen och när skott avlossades vid en lokal i Södertälje.

– Mitt budskap till allmänheten är att gå inte och känn oro, lev ditt liv som vanligt men var lite extra vaksam. Är det någonting som känns konstigt så reagera. Gå därifrån och kontakta gärna polisen om man tycker någonting skulle kunna vara intressant för oss, säger Michael Fetz.

Polis och ambulans på plats efter skjutningen i Järfälla.

Följ ämnen i artikeln