Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Storbritannien rustar upp inför helgen: 6 000 kravallpoliser på plats efter våldsamma upplopp

Publicerad 2024-08-09 21.26

Våldsamma kravaller och upplopp har skakat Storbritannien den senaste veckan.

Nu förbereder landet sig för en stökig helg med 6 000 kravallpoliser, enligt The Guardian.

– Tusentals specialutbildade officerare är kvar i tjänst, redo att ta itu med alla oroligheter, säger Gavin Stephens, ordförande för Nationella polischefsrådet.

6 000 kravallpoliser ska sättas in i helgen med anledning av den senaste veckans kravaller och upplopp i Storbritannien, skriver The Guardian.

De två senaste dagarna varit relativt lugna, men det är inte anledning att tumma på säkerheten, enligt Gavin Stephens, ordförande för Nationella polischefsrådet under fredagen. Tvärtom rustar Storbritanniens rättsväsende upp för en stökig helg.

– Tusentals specialutbildade poliser är kvar i tjänst, redo att ta itu med alla oroligheter, och vi fortsätter att övervaka, samla in och granska underrättelser för att se till att våra poliser är där de behöver vara för att hålla sina samhällen säkra, säger Gavin Stephens.

Åklagarmyndigheten har även satt in över 100 extra åklagare.

– Vi förstår den avskräckande effekten av ett snabbt och robust svar från brottsbekämpande myndigheter. Vårt mål är att fatta omedelbara beslut om åtal där vi kan, så att domstolar kan döma inom några dagar, säger Stephen Parkinson, chef för åklagarmyndigheten.

Kung Charles uttalade sig även under fredagen och manade till sammanhållnig. Han hyllade Storbritanniens "gemenskapsanda" som har "motverkat aggression och kriminalitet från ett fåtal människor".

Protester i Nottingham.

Upplopp efter knivattack

Våldsamma kravaller och upplopp har skakat Storbritannien sedan tre små flickor dog i en knivattack i Southport den 29 juli. Redan kvällen efter samlades mänger av människor vid en moské i staden, varav flera tros vara supportrar av den högerextrema och islamofobiska organisationen English Defence League. Detta efter att felaktiga uppgifter spridits på sociala medier om att gärningsmannen skulle varit asylsökande. De kastade bland annat stenar och glasflaskor mot polisen och polisbilar sattes i brand. 39 poliser skadades under kvällen.

Oroligheterna spred sig över hela landet, bland annat i städer som London, Liverpool, Belfast, Leeds, Machester och Nottingham. Totalt 595 personer har gripits runt om i flera städer, och flera har redan dömts till fängelse.

Polis i Liverpool.

Motdemonstranterna tog över

Under onsdagskvällen hade över 100 högerextrema marcher planerats runt om i landet, enligt Sky News. Advokater och andra som jobbar med asylsökande blev varnade för att de kunde utgöra en måltavla.

Däremot blev det istället det större antalet personer som deltog i motprotesterna och manifestationerna som präglade kvällen. På skyltar stod budskap som ”Ingen plats för hat”, ”flyktingar välkomna här” och ”fascister ut”.

Även under torsdagen ska stämningen ha varit lugn runt om i landet.

Poliser och demonstranter ryker ihop i London.