Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Upploppen i Storbritannien – detta har hänt

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-08-05 16.27

Orter i Storbritannien där det rapporterats om protester och upplopp sedan knivdådet i Southport den 29 juli.

De största upploppen på över tio år pågår i Storbritannien. Fler än 370 personer har hittills gripits i flera städer i samband med oroligheterna, enligt brittisk polis.

Upploppen utlöstes av en blodig knivattack. Här är en sammanfattning av den senaste veckans händelser:

Måndag den 29 juli:

Tre flickor mellan sex och nio år dödas i ett knivdåd i Southport i England. Tio andra, de flesta barn, skadas under attacken som sker på en dansklass för barn med Taylor Swift-tema. En 17-årig pojke grips som ensam misstänkt.

Tisdag den 30 juli:

Premiärminister Keir Starmer besöker brottsplatsen på eftermiddagen. Under kvällen urartar en manifestation för offren till upplopp i Southport. Kravallpolis sätts in och över 50 poliser skadas.

Rykten om den misstänktes bakgrund eldar på den hätska stämningen i främst högerextrema grupper, som skyller knivattacken på invandring. 17-åringen är född i Storbritannien med föräldrar från Rwanda.

Onsdag den 31 juli:

Våldet sprids till London, demonstranter samlas vid premiärministerns residens på Downing Street. Över 100 personer grips, bland annat misstänkta för att ha attackerat räddningspersonal.

Även i staden Hartlepool i nordöstra England uppstår oroligheter i samband med demonstrationer av högerextrema grupper.

Torsdag den 1 augusti:

17-åringen anklagas formellt för mord och tio fall av mordförsök efter knivdådet.

Starmer går till hårt angrepp mot sociala medier som tillåtit spridning av desinformation, tillkallar sig också polischefer för möte.

Polisen väljer att namnge den häktade, trots att han är minderårig, för att hejda ryktesspridningen.

Fredag den 2 augusti:

Hundratals demonstranter, till stor del beskrivna som högerextrema, drabbar samman med polis utanför en moské i Sunderland, strax utanför Newcastle.

Polisen meddelar att de skärper säkerheten kring moskéer.

Lördag den 3 augusti:

Högerextrema English Defence League (EDF) anklagas för att ligga bakom vågen av våldsamheter.

På kvällen urartar flera invandrarfientliga demonstrationer. I Liverpool drabbar närmare tusen högerextremister samman med motdemonstranter. Liknande scener utspelas i bland annat Hull, Bristol, Manchester, Blackpool och Belfast.

Polisen skickar ut tusentals poliser på gatorna och använder sig av övervakning och ansiktsigenkänningsteknik. Fler än 90 personer grips.

Söndag den 4 augusti:

Oroligheter bryter ut på flera platser. Bland annat i staden Rotherham där maskerade, invandringsfientliga demonstranter krossar fönster på ett hotell som har använts för att hysa asylsökande. Minst tio poliser skadas.

Brittiska myndigheter lovar hårda tag mot upprorsmakarna.

Måndag den 5 augusti:

Regeringen kallar till ett krismöte efter helgens upplopp. Efter mötet säger Starmer att specialstyrkor är ”redo att sättas in för att stötta samhället” och lovar skärpning av rättsliga åtgärder.