Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Klädfabriker stänger efter protesterna

Uppdaterad 12.15 | Publicerad 08.04

Efter de stora protesterna i Bangladesh stänger nu landets klädfabriker.

Under tisdagen upplöstes även landets parlament.

– Vi är oroade över utvecklingen, säger H&M.

Nu stänger Bangladesh sina klädfabriker i landet efter de senaste veckornas stora protester. Sedan protesterna började har fyra fabriker satts i brand. Beslut om när fabrikerna öppnar kommer på tisdagen enligt en talesperson för branschen och exportföreningen i landet, rapporterar Reuters.

Svenska H&M äger inga egna fabriker i landet men men har 1 073 av sina 2 961 underleverantörer i landet, enligt Dagens Industri.

– Vi är oroade över utvecklingen och våldsamheterna. Vårt lokala team i Bangladesh följer situationen mycket noga, säger Marcus Hagström pressperson på H&M.

Han säger att i enlighet med de senaste lokala direktiven är deras underleverantörers fabriker för tillfället stängda.

Demonstranter firar Premiärministern Sheikh Hasinas avgång.

Parlamentet upplöst – vill ledas av fredspristagare

På tisdagen, dagen efter premiärministerns avgång, löser presidenten upp landets parlament.

Efter premiärministerns avgång önskade studenterna som lett protesterna att övergångsregeringen ska ledas av fredspristagaren Muhammad Yunus.

– Vi har bestämt att en övergångsregering bör bildas och ledas av den välkände Nobelpristagaren Muhammad Yunus, säger ledaren för gruppen som startade protesterna i en inspelad video, enligt TT.

Bangladesh arméchef Waker-Uz-Zaman sa däremot i en tv-sändning strax efter premiärministerns avgång att han skulle ta över styret av Bangladesh med en militärledd övergångsregering, vilket studenterna inte vill. Militären styr nu landet enligt nyhetsbyrån AFP.

Minst 409 döda

Premiärministern Sheikh Hasina fick under måndagen sin bostad stormad av demonstranter. Hon avgick även under dagen och flydde landet i helikopter. Bara under måndagen dog 109 personer.

Demonstrationerna har letts främst av studenter som protesterar mot reserverade kvoter på statliga jobb. Protesterna för att ändra kvotsystemet pausades efter att högsta domstolen i landet tog bort de flesta av kvotjobben 21 juli. Demonstrationerna upptogs dock igen och man krävde nu att premiärministern Sheikh Hasina skulle be om ursäkt offentligt, öppna upp universitet som stängt och frige alla de som gripits i samband med protesterna.

Myndigheterna har försökt stoppa oroligheterna genom att bland annat införa utegångsförbud.

Sedan demonstrationerna började i början av juli har minst 409 människor dödats och minst 11 000 personer gripits.

Följ ämnen i artikeln