Njut nu – snart står lågtrycken på kö

Uppdaterad 11.12 | Publicerad 10.10

Ska du till Way out west i helgen?

Se till att packa ner en sydväst.

– Lågtrycken står på kö, säger meteorolog Lasse Rydqvist på Klart.

Juli månad var både blötare och svalare än normalt. Flera orter har fått ovanligt mycket regn.

– Under juli hade rätt många ställen i norra Götaland och västra Svealand dubbel månadsnederbörd. Och i Ljusnedal i Härjedalen fick man en rekordblöt månad. Preliminärt föll 174,3 millimeter regn där, det är i så fall nytt julirekord. Deras station har mätt sedan 1980, så det säger någonting.

För den som sett fram emot ett veckoslut i gröngräs fram för en scen på WoW i Göteborg blir framför allt fredag ett bottennapp. Då ska det hällregna.

Bra väder på Way out west – förra året.

– Det är poncho och gummistövlar som gäller. Det är den sämsta dagen att vara på festivalen på grund av det ihållande regnet. På lördagen kan det bli kortare skurar.

Redan på torsdag blir det svalare luft. Det första lågtrycket kommer in från Norska havet, sedan ligger lågtrycken ligger på rad och rullar in från brittiska öarna.

– Det ser ut som att vi hamnar i det här klassiska västvindsbältet igen, då lågtrycken gärna vandrar från brittiska öarna till oss, säger Lasse Rydqvist.

Värmen puts väck

Temperaturmässigt får kvicksilvret det tufft. Onsdagens temperatur på 23–24 behagliga grader är puts väck på torsdag.

– Man kommer inte upp i några dramatiska temperaturer, vi ligger på 18 grader kanske. Lite lägre än vad man kan förvänta sig av en vanlig augustidag. Om man ser till maxtemperatur på dagen så ska vi upp till 22 grader åtminstone på västkusten. Så det är fyra grader kallare än normalt, det kan blåsa lite också på västkusten.

Regnigt på Way out West 2016. I år väntas det bli blött igen.

I resten av Sverige är det inte mycket bättre. Visserligen kan norra Norrland och Svealand njuta av sol längre än de i söder och temperaturen ligger på 23–24 grader på torsdag. Men regn eller skurar passerar både Götaland, Svealand och södra Norrland framåt veckoslutet.

Och inte ser det ut att bli speciellt mycket varmare framöver heller.

– Jag kan inte se någon riktigt ordentlig värme när jag tittar framåt, utan värmen nu trycks undan här i veckan. Det är svalare väder för årstiden som stannar, säger Lasse Rydqvist.

”Får leta efter solen”

– Den här kallfronten går in på bred front över landet på torsdag. I norra och östra Sverige så är det fortfarande varmt då. Men på fredag är det inte mycket högsommarvärme kvar.

Har vi ingenting på väg som inte är regn? Kanske söderifrån?

– Man får leta efter solen, tror jag. Man får hoppas att det blir mer plats för sol i södra Sverige under lördag och söndag. Det kan bli betydligt färre skurar och då blir det varmare och mer plats för sol.

– Men det kommer fortfarande vara varmt i vattnet. Söndag ser lite bättre ut igen, både för Götaland och Svealand. Då kan vi komma upp till 20-gradersstrecket.