Här slukar havet skotsk stad – meter för meter

”Ger stan tre år, sedan tror jag att den ligger under vatten”

Publicerad 20.32

Klimatförändringarna hotar stranden i Montrose på den skotska östkusten.

Havet tar en rejäl tugga av den skotska ostkusten.

I lilla Montrose är erosionen galopperande.

Sju meter av strandlinjen försvann bara under fjolåret.

Följ ämnen

Det lilla samhället 4,5 mil norr om Dundee har varit med om otaliga invasioner.

Under vikingatiden stod danskar för förstörelsen både en och flera gånger.

I dag hotar en annan fara: klimatförändringarna.

På grund av dem sveps stranden bort och den 460 år gamla golfbanan faller ner i havet meter för meter, skriver brittiska Guardian. På golfbanan försvann det sjätte hålet 1994 och det fjärde hålet flyttades från kanten 2017 – men är nu försvunnet. Här har 70 meter försvunnit de senaste 30 åren.

2021 kom Dynamic Coast report, en studie om hur snabb erosionen i Montrose är. Enligt rapporten skulle 120 meter kust vara förlorad på 40 år, med en genomsnittlig förlust på tre meter per år.

Nu fruktar invånarna den kommande stormsäsongen. Förra året spolades drygt fyra meter mer än det genomsnittet bort.

70 meter av stranden i Montrose har försvunnit de senaste 30 åren.

Enligt en rapport från Enviro Centre från december förra året, beställd av Montrose Golf Links, avslöjade att enligt historisk statistik försvinner 2,8–7 meter per år och att ”observerade trender för kusterosion förväntas fortsätta eller accelerera som ett resultat av framtida klimatförändringar”.

I november förra året kollapsade Montroses strandpromenad under högvatten efter att stormen Babet dragit in. Bara under Babets härjningar försvann tre meter av stranden. En månad senare kom stormen Garrett.

– Jag är född och uppvuxen i Montrose och jag tror inte att någon av oss kan minnas någonting som liknar stormarna vi haft. Var de hundraårsstormar? Kommer det att bli hundra år till? Förmodligen inte. Det här är klimatförändringar, säger David Wood, som sitter i kommunens grupp för kusterosioner, till Guardian.

Havet kryper nu allt närmare bebyggelsen i den lilla staden med knappt 12 000 invånare och översvämningar hotar.

De lokala myndigheternas utredningar visade att det är bråttom att restaurera de raserade dynerna vid Montrose Bay – annars är det risk att ”översvämningskorridorer” öppnas till stadens bostadshus.

– Jag skulle ge Montrose max tre år till och sedan tror jag att staden ligger under vatten. Skyddet ger vika om ingenting görs, sa kommunfullmäktigeledamoten Tommy Stewart i december förra året.

Enligt Enviro Centres rapport kan 170 meter kust vara försvunnen på grund av erosioner och översvämningar i södra Montrose redan 2100.