Sasja fri från ryskt fängelse: ”Trodde vi skulle avrättas”

Publicerad 09.50

Sasja Skotjilenko, 33, är fri efter 2,5 år i ryskt fängelse.

Konstnären och aktivisten Sasja Skotjilenko, 33, kastades i fängelse för att hon bytt ut fyra prislappar i en mataffär mot information om kriget.

Nu ger hon en skakande skildring av hur fångutväxlingen från Ryssland till Tyskland gick till.

– Vi trodde att vi var på väg till vår avrättning, säger hon till Mediazona.

Följ ämnen
Ukraina

Aleksandra ”Sasja” Skotjilenko bytte ut fyra prislappar mot antikrigsmeddelanden i affären Perekrestok i ryska mångmiljonstaden Sankt Petersburg den 31 mars 2022. En 75-årig kvinna observerade henne och tog kontakt med åklagare. Efter tio dagars förhör med butikens personal och genomgång av övervakningsfilmer grep polisen Sasja i hemmet.

Efter en utdragen rättegång dömdes hon i november 2023 till sju års fängelse för att hon ”spritt lögner om ryska armén”. I själva verket hade hon bara satt upp lappar där det stod ”Ryska styrkor har förstört 80 procent av Mariupol. Varför?” och ”Inflationen har nått den högsta nivån sedan 1998 på grund av den militära operationen i Ukraina. Stoppa kriget.”

En tid före fångutväxlingen i torsdags fick Sasja order att samla ihop sina saker i cellen, berättar hon nu för den exilryska tidningen Mediazona:

– Du har fem minuter på dig, sade de.

Den ryska kriminalvården transporterade Sajsa till Moskva. Där låstes hon in i det fruktade Lefortovo-fängelset. En fängelsechef tog emot Sasja med orden:

– Lefortovo är undrens land. Hit kan en människa komma och sedan försvinna.

Sasja fick höra att hon inte behövde några öronproppar, eftersom det ändå var alldeles tyst.

– Känslan var att man inte ville ge ifrån sig ett enda ljud där, säger Sasja.

”De var hotfulla”

Hon trodde att hon skulle dö av hunger och kyla i Lefortovo-fängelset. Men den fjärde dagen öppnades dörren och en fångvakt bad henne samla ihop sina saker. Sasja fördes sedan längst ner i fängelset, där 15 maskerade spetsnaz-soldater från specialgruppen Alfa väntade.

– De var hotfulla, mycket brutala. De förde mig ut genom dörren, berättar Sasja.

Hon lastades in i en buss med andra politiska fångar. När Sasja började prata med fångarna sade en av spetsnaz-soldaterna:

– Om du säger ett ord till transporterar vi dig i en säck med handbojor.

Sasja och de andra politiska fångarna fick ingen information om vart de var på väg:

– Ärligt talat var mina första tankar den där plågsamma morgonen att ”nu för de oss till vår avrättning”.

Efter ett tag kom en officer från säkerhetstjänsten FSB ombord på bussen och sade att ”det här är ett fångutbyte”.

– Men efter några år i fängelse var vi alla vana vid att de tittade oss i ögonen och ljög, hela tiden. Det kunde vara hur som helst. Kanske skulle de föra oss till en skog och skjuta oss. Jag var i chock. Det var en mycket tung känsla.

Fick gå ombord på ”konstigt flygplan”

När fångtransporten kom fram till Moskva-flygplatsen Vnukovo lastades de politiska fångarna ombord på ett ”konstigt flygplan” med flygvärdinnor som hade ”hotfulla ansikten”.

– Det verkade först som att vi skulle få mat och dryck. Men vi fick inget. Spetsnaz-soldaterna däremot fick kyckling, ägg, gurka, bröd, allt de vill ha. Känslan under hela flygresan var att ”passa dig annars sätter jag en säck över huvudet på dig”, säger Sasja.

När flygplanet landade i Ankara hade Sasja och de andra ryska politiska fångarna plötsligt hamnat i en annan värld:

– Vi åkte flygplatsbuss med en massa allvarliga turkar, klädda i stiliga kostymer. De hade solglasögon och kavaj, var superstiliga och parfymerade. Kort sagt, de var väldigt annorlunda jämfört med våra grabbar, säger Sasja.

Hon och de andra fria ryssarna fördes till ett rum där representanter från Tyskland sade:

– ”Ni är alla fria!” Först då kände vi att allt kommer att bli bra, berättar Sasja.

Hon såg genom ett fönster hur FSB-mördaren Vadim Krasikov fördes ombord på ett ryskt plan. När de ryska fångvaktarna lämnade rummet gav Sasja dem fingret och sade:

– Dra åt helvete!

”Allt känns så bra”, säger Sasja Skotjilenko och kysser flickvännen Sonja Subottina medan mamma Nadezjda tittar på.

Ska bo i Tyskland med flickvännen

Sedan fördes hon och övriga frigivna ryssar ombord på ett privatjet som lyfte mot Tyskland. Men Sasja hade inte fått något att äta på hela dagen. Nu satt hon i ett lyxigt flygplan och förstod inte varför hon inte fick någon mat:

– Plötsligt insåg jag att jag inte behövde vänta på att någon skulle servera mat. I 2,5 år hade andra bestämt när jag skulle äta, vad jag skulle äta, när jag skulle promenera, när jag skulle ringa, när jag skulle sova och gå upp. Men jag var inte längre en fånge, jag kunde bestämma själv när jag skulle äta!

Sasja gick till flygets kök och serverade sig själv.

– Där fanns glutenfri sallad och fantastiskt goda drycker, berättar Sasja.

Efter landningen i Tyskland skakade förbundskansler Olaf Scholz hand med samtliga och de fördes till sjukhus för några dagars hälsokontroller:

– Det är fantastiskt att efter 2,5 år i fängelse bli bemött med respekt och behandlad som en människa, säger Sasja.

Sasja Skotjilenko planerar nu att bo i Tyskland ett tag – ”det är ett perfekt land för mig, jag tycker mycket om Tyskland” – tillsammans med sin flickvän Sonja Subbotina.

– Jag har fått träffa Sonja. Och allt känns bara så bra, säger Sasja Skotjilenko till Mediazona.

ANNONS