Oraklets spaning inför valet: Den vinner

Uppdaterad 02.16 | Publicerad 00.33

Det amerikanska oraklet har haft rätt i nio av de senaste tio presidentvalen.

Nu är Allan Lichtman ute med ytterligare en spådom.

– Mycket ska behöva gå fel för att de ska förlora, säger han till CNN.

Sedan 1984 har han korrekt förutspått nio av tio kandidater som vunnit det amerikanska presidentvalet. Tack vare det har den amerikanska forskaren Allan Lichtman utnämnts till ”omröstningens Nostradamus” efter den franska profetmakaren.

13 påståenden

Allan Lichtmans kalkyl bygger på 13 stämmer/stämmer inte-påståenden, eller så kallade ”nycklar”. Om det parti som innehar presidentämbetet inför valet tappat sex eller fler nycklar förväntas de förlora. Men om bara fem eller färre nycklar tappats förväntas de vinna.

Allan Lichtman har gjort korrekta förutsägelser om vem som vinner presidentvalet i USA sedan 1984.

Ligger bra till

Och inför vinterns val ser kalkylen tydlig ut, enligt honom. Kamala Harris har tappat tre nycklar.

– De fyra nycklar jag inte har utropat än är, ”tredje part”, ”social oro”, ”utrikes/militär framgång” och ”utrikes/militär förlust”. Det är möjligt, men inte troligt, att tre av dem kan falla, säger han till Newsweek.

Kamala Harris har bara ”tappat” tre så kallade nycklar, enligt Allan Lichtman.
Enligt de senaste opinionsmätningarna har Donald Trump en knapp ledning.

Osäkra faktorer

Att tre av de fyra nycklarna fortfarande är obestämda beror på kriget i Ukraina och i Mellanöstern, samt den tredje presidentkandidaten som fortfarande tävlar: Robert F. Kennedy.

Men enligt Allan Lichtman spelar det ingen roll, för Kamala Harris uppfyller redan tillräckligt många nycklar för att ta hem vinsten.

– Mycket ska behöva gå fel för att de ska förlora, säger han till CNN.

Joe Biden möter pressen.

Avhoppet påverkar inte

Han menar också att den senaste tidens händelser som präglat amerikansk politik, som Joe Bidens beslut att hoppa av racet, inte heller påverkar Harris förutspådda vinst.

– Nycklarna har inte påverkats av den senaste tidens händelser. De går in i strukturen av hur presidentkampanjer fungerar.

– När Biden klev av förlorade de sin ”tjänstgörande-nyckel”. Men partiet enades runt Kamala Harris och fick tillbaka sin ”tävlings-nyckel”. De har tappat en nyckel, men det placerar dem ändå på en bra plats, säger han.

Dock stämmer inte hans spekulation överens med de senaste opinionsmätningarna. Där framgår det att Trump har en knapp ledning över Harris. Han har 48 procent mot Harris 47, enligt New York Times.

Väntar med beskedet

Även om Kamala Harris uppfyller nycklarna så understryker Allan Lichtman att hans spaning inte är skriven i sten.

– Jag har inte förutspått Harris att vinna eller förlora. Jag kommer att göra den förutsägelsen direkt efter, troligen, det Demokratiska konventet, säger han till Newsweek.