Trumps attack mot Harris: ”Hon blev svart”

Publicerad 2024-07-31 21.36

Donald Trump har gått till attack mot Kamala Harris på nytt.

I en utfrågning säger han att hon ”plötsligt svängt om sin identitet”

– Hon blev svart, säger han.

Donald Trump frågades ut vid ett konvent för svarta journalister i Chicago på onsdagen.

På frågan om varför svarta väljare skulle stödja en kandidat med Trumps historia av rasistiska attacker mot politiska rivaler valde ex-presidenten att gå till ny attack.

Nu mot rivalen Kamala Harris.

– Hon har alltid sagt att hon var av indiskt ursprung och hon framhävde bara sitt indiska ursprung. Jag visste inte att hon var svart förrän för ett antal år sedan, när hon råkade bli svart och nu vill hon bli känd som svart. Så jag vet inte, är hon indisk eller svart?

Han fortsätter:

– Jag respekterar båda, men det gör uppenbarligen inte hon för hon var indisk hela vägen och så plötsligt gjorde hon en sväng och blev en svart person. Jag tycker att någon borde titta på det.

Vita huset reagerar starkt mot utspelet.

– Det är vidrigt. Förolämpande. Ingen har någon rätt att berätta för andra vilka de är, säger president Joe Bidens pressekreterare, Karine Jean Pierre.

– Hon är USA:s vicepresident, Kamala Harris. Hon måste visas respekt. Punkt.

Vände om Obama

Kamala Harris mamma kommer från Indien och hennes pappa från Jamaica. Båda immigrerade till Oakland i Kalifornien, där Harris sedan föddes.

Kamala Harris.

CNN liknar attacken vid den Trump riktade mot Barack Obama 2011 då han hävdade att landets första afroamerikanska president inte var född i USA.

Obama valde kort efteråt att offentliggöra sitt födelsebevis från Hawaii, men det dröjde ytterligare fem år innan Trump skulle erkänna att han hade fel.

– President Barack Obama är född i USA, punkt. Nu vill jag att alla kommer tillbaka och gör Amerika starkt och bra igen, sa han då enligt AP.