Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

USA-valet - här är allt du behöver veta

Uppdaterad 13.59 | Publicerad 13.08

Donald Trump och Kamala Harris.

USA-valet närmar sig snabbt. Över 240 miljoner amerikaner ska rösta om ifall Donald Trump eller Kamala Harris ska bli USA:s nästa president. Här är svar på några av de vanligaste frågorna inför USA-valet.

När är det val i USA?

Presidentvalet i USA är den 5 november 2024.

Hur ofta hålls presidentvalet i USA?

I USA hålls presidentval vart fjärde år. Valdagen infaller alltid den första tisdagen efter den första måndagen i november.

Odds inför USA-valet, var kan man se dem?

Inför presidentvalet i USA är det flera spelbolag som erbjuder betting om vilken kandidat spelarna tror kommer vinna. Oddsen hos spelbolagen ger en indikation på hur deltagarna bedömer Donald Trumps och Kamala Harris chanser.

Var kan man se opinionsundersökningar inför USA-valet?

Opinionsundersökningar är ett viktigt verktyg för att bedöma kandidaternas stöd bland väljare. Amerikanska nyhetsmedier publicerar regelbundet opinionsundersökningar och analyser av väljarbeteenden inför valet. Det finns också flera sajter som sammanställer opinionsundersökningar från olika källor.


Här är kandidaterna i valet:

Donald Trump och JD Vance

Donald Trump och JD Vance

Republikanernas kandidat till presidentposten är Donald Trump som var president mellan 2017 och 2021 och har bakgrund som affärsman och tv-personlighet. Kandidat till posten som hans vicepresident är JD Vance, idag senator för Ohio med bakgrund som riskkapitalist, jurist och författare.

Kamala Harris och Tim Walz

Demokraternas presidentkandidat är Kamala Harris, idag vicepresident under Joe Biden. Hon har bakgrund som åklagare.

 Podd: Vem är Kamal Harris

Hennes vicepresidentkandidat heter Tim Walz, idag guvernör i Minnesota med bakgrund som lärare och inom armén.

Val i USA, hur går det till?

Det amerikanska presidentvalet är ett indirekt val genom elektorer. Medborgarna i varje delstat röstar på elektorer som representerar deras val av president. Antal elektorer per delstat beror på delstatens befolkningsstorlek, vilket gör att delstater med större befolkning har fler elektorer. Sammanlagt har USA 538 elektorer och för att vinna presidentvalet måste en presidentkandidat få minst 270 elektorsröster. Om ingen kandidat får 270 elektorsröster avgörs valet av Representanthuset där varje delstat har en röst. Senaten väljer då vicepresident.

Vad är primärval och ”caucus”?

Primärval och caucus är de processer där partierna väljer sina kandidater inför presidentvalet. Primärval är val där partimedlemmar röstar fram sin kandidat medan en caucus är ett möte där partimedlemmar diskuterar och röstar öppet för att välja kandidater.

Kan en kandidat vinna flest röster men ändå förlora valet?

Ja, det är möjligt i USA att en kandidat får flest antal röster nationellt men ändå förlorar valet. Anledningen är att varje delstat röstar för sig och att den kandidat som vinner en delstat får delstatens alla elektorsröster. Om en kandidat vinner färre delstater, och elektorsröster, men gör det med stor marginal kan det sluta med att kandidaten får flest röster totalt men ändå förlorar valet.

 Det har hänt förut att kandidater får flest röster men förlorar ändå

Vad är "swing states"?

Swing states kallas delstater i USA där utgånget av valet är osäker och kan avgöra valresultatet. Dessa delstater har ingen stark lutning mot något av partierna och därför kan både republikanska och demokratiska kandidater vinna. Exempel på swing states är Florida, Pennsylvania och Wisconsin.

Vem kan bli president i USA?

För att få bli president i USA måste man uppfylla följande:

Vara född som amerikansk medborgare

Vara minst 35 år gammal

Ha varit bosatt i USA i minst 14 år

Hur påverkar USA-valet oss i Sverige?

Presidentvalet i USA har stor betydelse globalt eftersom USA är en ledande ekonomisk och militär stormakt. Den politik som den amerikanska presidenten för kan påverka internationella relationer, handel och säkerhetsfrågor över hela världen.

 Så förändras världen om Trump vinner valet

 5 skäl: Därför är Trump bäst för världen, enligt hans supporters

Vad är "lame duck"-perioden?

"Lame duck"-perioden är tiden mellan valet och när den nya presidenten tillträder. Under denna tid har den avgående presidenten ofta mindre politisk makt. Den nyvalda presidenten förbereder sig för att tillträda den 20 januari, som är den traditionella dagen för presidentinstallationen.