Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Harris oväntade besked i första intervjun

Uppdaterad 06.54 | Publicerad 04.29

Intervjun med CNN:s Dana Bash spelades in på ett kafé i Savannah, Georgia, i förväg.

I flera veckor har Kamala Harris fått kritik för ducka frågor om sin politik.

Under natten mot fredagen gav hon första intervjun sedan hon ersatte Joe Biden.

Störst uppmärksamhet fick ett oväntat besked.

Kamala Harris har seglat i medvind sedan hon blev Demokraternas presidentkandidat för en dryg månad sedan. I flera opinionsmätningar har hon ätit upp det försprång Trump hade på Biden och racet är nu helt jämnt inför valet i november.

Samtidigt har Kamala Harris fått kritik, inte bara av republikaner, för att hon har hållit sig undan stora intervjuer eller presskonferenser.

För snart tre veckor sedan lovade hon att hon att hon skulle ställa upp före månadens slut. Och så blev det, om än med liten marginal.

Intervjuades med Walz

Under natten mot fredagen, svensk tid, sände CNN en intervju som Harris och hennes parhäst Tim Walz gav till CNN. De slog sig ner på ett kafé i vågmästarstaten Georgia och svarade på frågor från programledaren Dana Bash.

Intervjun spelades in tidigare under torsdagen, något Donald Trump fnös åt redan innan den visats. Han vände sig både mot att den inte sändes live och mot att Harris hade sällskap av sin vicepresidentkandidat.

– Hon gjorde en intervju i dag, hon ville inte gå dit ensam. Vad tror ni att president Xi tänker om det? Han bara njuter av det. Hon tog med sig den här vicepresident-killen som ingen någonsin har hört talas om, sa han under ett kampanjmöte i Michigan.

Pressades om svängningar

I intervjun pressades Kamala Harris om att hon ändrat ståndpunkt i två frågor sedan hon deltog i primärvalen för fyra år sedan.

Fracking, en omstridd metod att utvinna fossila bränslen, som hon tidigare varit emot men nu inte vill förbjuda.

Den illegala migrationen från Mexiko som hon inte längre vill avkriminalisera.

Dana Bash ville veta om väljarna kan känna sig trygga med att det Harris säger nu också kommer att bli hennes kommande politik.

– Jag tror att den viktigaste och mest betydelsefulla aspekten av mitt politiska perspektiv och mina beslut är att mina värderingar inte har ändrats, svarade hon och räknade upp andra föreslagna åtgärder mot klimatkrisen som hon menar gör att fracking inte behöver stoppas.

Vill ha republikansk minister

De viktigaste delarna av intervjun släpptes några timmar i förväg av CNN. Det som fick störst uppmärksamhet var Harris oväntade besked att hon vill ha med en republikan i sin regering om hon vinner valet.

– Jag tror att det är viktigt att människor med olika åsikter, olika erfarenheter, sitter med när några av de viktigaste besluten fattas. Och jag tror att det skulle vara till nytta för den amerikanska allmänheten att ha en republikan som var medlem i min regering.

Varken Joe Biden eller Donald Trump har haft några ministrar från motståndarsidan i sina regeringen, men historiskt är det inte ovanligt.

Harris uttalande kan vara en flört med Trump-kritiker inom Republikanerna, men hon ville inte nämna några tänkbara namn.

– Jag har 68 dagar kvar till valet,

jag sätter inte vagnen framför hästenEtt uttryck med innebörden att inte göra saker i fel ordning..

Svaret om Trumps uttalande

Senare i intervjun ombads Kamala Harris bemöta Trumps uttalande från slutet av juli då han påstod att hon svängt om sin identitet och ”plötsligt blivit svart”.

– Samma gamla trötta strategi. Nästa fråga, tack! svarade hon.

Harris fick också frågor om hon vill ändra något i USA:s stöd till Israel, ett ämne där röster i Demokraternas vänsterflygel efterlyser inskränkningar.

– Jag är otvetydig och orubblig i mitt stöd till Israels försvar och Israels förmåga att försvara sig. Det kommer inte att ändras, Men vi måste få till ett avtal, sa hon.

I intervju berättade Harris om samtalet från Joe Biden när han meddelade att han hoppar av. ”Jag frågade: Är du säker? Han svarade ja. Han var väldigt tydlig med att han skulle stötta mig”.

ANNONS