Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Harris: Mina värderingar har inte ändrats

TT-AP

Uppdaterad 08.00 | Publicerad 02.24

Kamala Harris på ett kampanjmöte i Savannah, Georgia, på torsdagen.

Kamala Harris lovar att driva en hård linje mot illegal invandring och fortsatt stötta Israel om hon får flytta in i Vita huset.

Men hennes värderingar har inte ändrats, betonar hon i sin första intervju som presidentkandidat.

Telefonen ringde en söndag, precis efter en pannkaks- och baconfrukost med familjen. USA:s vicepresident skulle precis lägga pussel med sin systers barnbarn, berättar hon i intervjun med CNN.

Det var Joe Biden, som berättade att han hoppar av som Demokraternas presidentkandidat inför höstens val.

– Jag frågade ”är du säker?”, han svarade ja. Han var väldigt tydlig med att han skulle stötta mig, säger Kamala Harris och hyllar Bidens insats på presidentposten.

USA är redo att vända blad från Donald Trump och slå in på en ny väg framåt, säger hon.

Ändrade åsikter

I intervjun pressas Harris gällande två frågor där hon ändrat åsikt: oljeutvinningsmetoden frackning, som hon tidigare varit emot men nu säger att hon inte kommer att förbjuda, och den illegala migrationen över gränsen från Mexiko, där hon nu lovar tuffare tag.

Harris säger att hennes tid som vicepresident bidragit till nya perspektiv i många svåra frågor – men betonar att hennes grundvärderingar är desamma.

– Jag tror att den viktigaste och mest betydelsefulla aspekten av mitt politiska perspektiv och mina beslut är att mina värderingar inte har ändrats, säger hon.

Gällande kriget mellan Israel och Hamas uppmanar Kamala Harris till en vapenvila och säger att hon inte kommer att göra några förändringar från den politik som Joe Biden fört gentemot Israel, inklusive leveranser av vapen.

– Jag är orubblig i mitt stöd för att Israel ska ha rätt att försvara sig, det kommer inte att förändras. Men vi måste få till en vapenvila, säger hon.

Republikan i regeringen

Uppmärksamheten har varit stor inför intervjun, som Harris gör tillsammans med sin vicepresidentkandidat Tim Walz. Republikanerna med Donald Trump i spetsen har riktat hård kritik mot Harris för att hon inte ställt upp på några intervjuer sedan Joe Bidens avhopp.

På frågan vad Kamala Harris skulle göra under sin första dag i Vita huset svarar hon kort att hon skulle ”stärka medelklassen”, dock utan att utveckla hur.

Hon säger också att det skulle gynna det amerikanska folket att hon plockar in en republikan i regeringen om hon blir vald.

– Under hela min karriär har jag uppmuntrat olika åsikter.