Frisläppte Kara-Murza: ”Övertygad att jag skulle dö i fängelset”

Publicerad 08.40

Ryske oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza såg ut att bli nästa offer i Putins stentuffa fängelser efter Aleksej Navalnyjs dödsfall.

Nu är han fri:

– Jag var övertygad om att jag skulle dö i fängelset, säger han i en första kommentar.

Följ ämnen
Ryssland

Medias rapportering från fångutväxlingen där 24 vuxna personer i fängelser i sju länder släpptes fria i går torsdag hade stort fokus på amerikanen Evan Gershkovich, som nyligen dömdes till 16 års fängelse för spioneri i Ryssland.

Men allra tuffast har fängelsetiden varit för den rysk-brittiske journalisten och oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza. I april 2023 dömdes han till 25 års fängelse för landsförräderi. När han skriftligt svarade på frågor från Aftonbladet inifrån fängelsecellen i juli förra året skrev Kara-Murza:

– Jag ser domen som en medalj, ett erkännande av hur effektivt mitt arbete har varit.

Han var nära döden både 2015 och 2017, när ryska säkerhetstjänsten FSB förgiftade honom med tungmetaller, och har sedan dess nervskador i både händer och fötter:

– Normalt sett kan jag hålla symptomen i schack med en aktiv livsstil – löpning, simning, cykling, promenader. Detta är inte möjligt i fängelset, så symptomen har återkommit, särskilt akut efter att jag placerades i straffcell i februari, skrev Kara-Murza till Aftonbladet förra året.

Vladimir Kara-Murza förs in i domstolen i Moskva den 8 februari 2023.

”Övertygad att jag skulle dö”

Så sent som för en månad sedan rapporterade exilryska medier att Kara-Murza – som då befann sig i en straffkoloni i Omsk under ”hård regim” – hade överförts till fängelsets sjukhus och att hans advokater inte fick träffa honom.

Det fanns då en stor oro för att han skulle drabbas av samma öde som Aleksej Navalnyj, den ryske oppositionspolitikern som dog i ryskt fängelse under oklara omständigheter i februari i år.

Men gårdagens fångutväxling innebar en total scenförändring för Kara-Murza. Plötsligt satt han på ett flygplan på väg mot friheten. I ett samtal med familjen som i går befann sig i Vita huset tillsammans med USA:s president Joe Biden, och som senare lades ut på X, sade Vladimir Kara-Murza:

– Jag var övertygad om att jag skulle dö i fängelset. Jag tror inte att det som nu sker är sant. Det känns som att jag fortfarande sover i min cell i Omsk istället för att höra era röster. Men jag vill säga att ni har gjort ett fantastiskt arbete när ni räddat så många liv. Jag tror vi är 16 personer på det här flygplanet. Det finns inget som är viktigare i världen än att rädda mänskliga liv, sade Kara-Murza via telefon till sin fru, sina två barn, president Biden och övriga närvarande i Ovala rummet.

Totalt frigavs 16 personer från ryska fängelser – tre amerikaner, sex andra västerländska fångar och sju oppositionella ryssar – i utbyte mot åtta dömda regimtrogna ryssar i västerländska fängelser, enligt New York Times.

När Vadim Krasikov, dömd till livstids fängelse i Tyskland för mord på en tjetjensk frihetskämpe, och de andra ryssarna landade i Moskva hade röda mattan rullats ut och Vladimir Putin var på plats för att ta emot dem, enligt ryska exiltidningen Meduza:

– Jag vill tacka er för er trohet mot eden som ni svurit och för er plikt mot fosterlandet, som aldrig glömt er för en sekund, sade den ryske presidenten och kramade om mördaren Krasikov.

Vladimir Kara-Murza läser en bok av Aleksandr Solzjenitsyn i domstolen i Moskva under förhandlingen den 8 februari 2023.