Kara-Murza: Känns helt surrealistiskt

TT-AFP

Publicerad 2024-08-02 20.37

De släppta ryska politiska fångarna Ilja Jashin, Andrej Pivovarov och Vladimir Kara-Murza ger en presskonferens i Berlin dagen efter fångutväxlingen.

Surrealistiskt. Så beskriver Kreml-kritikern Vladimir Kara-Murza känslan av att ha släppts från fängelset i Ryssland och befinna sig i Tyskland.

– 16 människoliv räddades, säger han om fångutbytet.

Kara-Murza är en av dem som ingick i den historiska fångutväxlingen mellan USA, andra västländer och Ryssland.

Fram till i torsdags då fångutväxlingen förverkligades var han övertygad om att han skulle dö i ryskt fängelse. Han avtjänade ett 25 år långt fängelsestraff för förräderi efter att ha fördömt det ryska invasionskriget mot Ukraina.

– Jag trodde inte att jag någonsin skulle se min hustru igen. Jag trodde inte jag skulle se min familj och det här känns helt surrealistiskt, det känns som en film, säger han.

Kara-Murza säger också till journalister i Tyskland, där han nu befinner sig, att många ryssar är ”emot Putins krig i Ukraina”.

Kara-Murza är både rysk och brittisk medborgare.

En annan av de frigivna fångarna, den liberala ryske oppositionspolitikern Ilja Jasjin, säger att fångutbytet utgör ett svårt dilemma.

– Det uppmuntrar Putin till att ta fler gisslan, säger Jasjin som avtjänade ett fängelsestraff på åtta och ett halvt år för att ha uttalat sig kritiskt om kriget i Ukraina.

Tio ryssar – bland dem två barn – utväxlades mot 16 västerlänningar samt ryska politiska fångar. Fångutväxlingen välkomnas i ett uttalande av FN-experter, som dock betonar att nästan 1 400 politiska fångar fortfarande sitter i ryska fängelser. Dessa måste släppas, kräver FN-experterna.

ANNONS