Spionbarnen visste inte att de var ryssar

TT-AFP

Uppdaterad 15.30 | Publicerad 12.14

Ett ”vanlig familj” som levt under falska namn i Slovenien har återförts till Ryssland i den historiska fångutväxlingen med västländer.

De två barnen, som inte visste att de var ryssar, talar ingen ryska men hälsades välkomna till Moskva av Vladimir Putin själv.

Det ryska makthögkvarteret Kreml bekräftar att det ryska paret Artem Dultsev och Anna Dultseva som släpptes i denna veckas omfattande fångutväxling mellan Ryssland och västländer, är spioner.

I Slovenien levde paret under falska namn och utgav sig för att vara ett argentinskt par som drev ett it-företag och ett konstgalleri i Sloveniens huvudstad Ljubljana, innan de greps 2022. Deras två barn visste inte om att de var ryska medborgare.

– Barnen som anlände i går fick reda på att de var ryssar när de satt på planet från Ankara, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov till reportrar i Moskva.

De båda barnen pratar inte ryska. När president Putin tog emot familjen på flygplatsen hälsade han på barnen med ”buenas noches” – spanska för god kväll.

Peskov bekräftade vidare att Vadim Krasikov, som också släpptes, är agent för ryska säkerhetstjänsten FSB. Enligt Peskov har agenten tjänstgjort i säkerhetstjänstens hemlighetsfulla elitenhet ”Alfa”.

Vadim Krasikov dömdes 2021 i Tyskland för att ha mördat en tjetjen i en park i Berlin på order från rysk säkerhetstjänst.

Tio ryssar – åtta fångar och de två barnen – frigavs i det historiska fångutbytet. Putin hyllade fångarna och sa:

– Fosterlandet glömde er aldrig.