Tysk dödsdömd i Belarus – orsakade skador för 5 000 kr

Publicerad 11.02

Riko Kriger har dömts till döden för terrorism.

Tyske medborgaren Riko Kriger sprängde sönder militära järnvägsspår i Belarus.

Ingen skadades i explosionen och tysken greps snabbt.

Nu har straffet blivit offentligt: Riko Kriger döms till döden.

Följ ämnen
Ukraina

Bomben briserade sent på kvällen den 5 oktober 2023 på bangården vid järnvägsstationen Ozerisjtje sydost om Belarus huvudstad Minsk. Stationen är en knutpunkt för militärtransporter av både belarusisk och rysk militärmateriel.

Enligt åtalet mot Kriger tog han kontakt med den ukrainska säkerhetstjänsten SBU och gick med på att utföra sabotage i Belarus, enligt BBC Russian Service.

Kriger reste som turist från Tyskland till Belarus den 2 oktober 2023. På plats ska han ha fått koordinater till ett gömställe med tre kilo sprängämnen, som han sedan sprängde vid Ozerisjtje den 5 oktober. Dagen efter skulle han flyga från Minsk till Azerbajdzjan, men greps i stället.

För en månad sedan, den 21 juni, dömdes Riko Kriger till döden för terrorism, trots att explosionen bara orsakade materiella skador för omkring 5 000 kronor och ingen skadades. Dödsstraffet blev känt först i måndags, när den oberoende tidningen Mediazona Belarus skrev om domen.

Riko Kriger fångad av en övervakningskamera i Belarus.

Kriger själv förnekar att han begått ett terrordåd, men uppger i en video från den statliga tv-kanalen Belarus 1 att han var utsänd av ukrainska säkerhetstjänsten SBU. SBU har inte kommenterat händelsen.

I videon, som Kriger uppenbarligen tvingats medverka i, gråter han och ber den belarusiske ledaren Aleksandr Lukasjenko att benåda honom.

Vladimir Putin och Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko.

Nu pågår förhandlingar mellan tyska och belarusiska myndigheter om Kriger. Enligt den belarusiske oppositionelle politikern Pavel Latusjko är målet för Belarus och Ryssland en fångutväxling, där den i Tyskland morddömde FSB-agenten Vadim Krasikov ska utlämnas till Ryssland i utbyte mot Kriger.

– Lukasjenko och Putin beslöt att inte ge Berlin något val – de tog en tysk som gisslan och hotade honom med dödsstraff, säger Latusjko till BBC Russian Service.

När den amerikanske konservative programledaren Tucker Carlson tidigare i år intervjuade Vladimir Putin i Ryssland, sade den ryske presidenten att FSB-agenten Krasikov ”av patriotiska skäl likviderade en bandit i en europeisk huvudstad”.

Vadim Krasikov sitter fängslad i Tyskland för mordet på Zelimchan Changosjvili, som tidigare var militär befälhavare i Tjetjenien och då kämpade mot rysk militär.

Aleksandr Azarov, ledare för den oppositionella belarusiska organisationen Bypol, uppgav i oktober förra året att explosionen på järnvägsstationen i Ozerisjtje sannolikt ingick i en belarusisk övning. Att explosionen skedde på stationens femte järnvägsspår, som sällan används, pekade mot att det just var en övning, enligt Azarov.

Riko Kriger har tidigare jobbat bland annat som väktare på amerikanska ambassaden i Berlin.

Den belarusiska järnvägsstationen Ozerisjtje.