Paula återvände till sambon och mördades – i dag föll domen

Uppdaterad 11.05 | Publicerad 11.01

Paula visste att sambon inte var bra för henne – men hon var så nedbruten att hon alltid gick tillbaka.

Den sista gången hon återvände blev hennes död.

– Hon var en älskad mamma och mormor och nu är hon död, säger dottern Therese.

Paula blev 56 år.

Det är mitt i natten mot den 11 februari i år när en 58-årig man ringer SOS.

– Jag har mördat min sambo... Jag högg henne med kniv.

I lägenheten i Kungälv hittas mannens sambo, 56-åriga Paula, död. Hon har huggits flera gånger med en kniv som fortfarande sitter kvar, djupt in i hennes rygg, när ambulansen kommer.

Sambon, Christian Jonsson, har erkänt att det var han som dödade Paula men menar att han inte hade uppsåt att göra det.

Göteborgs tingsrätt anser dock att han  i gärningsögonblicket hade för avsikt att döda och han döms nu till 18 års fängelse för mord och olaga hot.

Paulas döttrar Therese, 34, och Emmy, 28, satt med under rättegången.

– Det var ren tortyr att sitta så nära honom och höra honom måla upp en bild av mamma som inte är sann. Han siktade på hennes hjärta, det känns som ett rent hat mot kvinnor att göra så, säger Therese.

Therese och hennes syster förlorade sin mamma den natten. Therese två döttrar sin älskade mormor.

– Det har varit svårt att förklara för dem och även svårt att stötta dem i deras sorg när jag själv inte varit så stark, säger Therese.

Hon beskriver sin mamma som en väldigt omtänksam person, som alltid satte andras välmående före sitt eget.

Paula hade jobbat som undersköterska sedan hon var 17 år gammal och hon älskade, och ägde, flera hundar.

Hon tyckte om att dyka, att resa och att vara med sina barn och barnbarn.

– Mamma, min syster och jag var så lika. Ibland räckte med att vi tittade på varandra för att vi skulle brista ut i skratt. Vi hade alltid roligt tillsammans, säger Therese.

Paula hade i perioder druckit en del alkohol, under semestrar och helger. Men inget som gjorde att hon inte skötte sitt jobb eller sina barn.

Åtminstone var det så fram tills att hon träffade Christian Jonsson sommaren 2022.

– Till en början var jag glad över att hon träffat en ny man. Han verkade ordningssam och lugn. Han hade ett bra jobb och mamma verkade lycklig. Den första varningsflaggan för mig var att de flyttade ihop så snabbt och att han började prata giftermål och föreslog att hon skulle sluta jobba, att han skulle försörja dem, säger Therese.

Paula med döttrarna Therese och Emmy på en av många resor de gjorde tillsammans.

Therese försökte varna sin mamma. Hon sa till mamman att om det tar slut har du ju ingenting kvar längre, vare sig bostad eller arbete.

Therese upplevde även hur 58-åringen försökte göra Paula osams med sina barn och vänner, så att hon skulle bli helt ensam.

Och tillsammans med den nya sambon så började Paula dricka betydligt mer. 

– Jag fick en känsla av att de drack väldigt mycket tillsammans. Hon började sjukskriva sig från jobbet, något hon aldrig gjort förut, säger Tess.

För henne och systern var det jobbigt att se sin mamma förändras. De försökte om och om igen få Paula att lämna sambon.

Ibland, när de nu allt mer frekventa bråken blev för illa, lyckades det. Åtminstone tillfälligt.

– Men han var så manipulativ. Omväxlande kall och varm, hotfull och lockande. Det var som att han ville att hon skulle bli helt ensam så att han hade makt över henne. Så varje gång gick hon tillbaka till honom, säger Therese.

Sms mellan Paula och Cristian Jonsson som ingår i förundersökningen visar en tydlig bild av det destruktiva förhållandet och hur 58-åringen ömsom gör slut och ömsom får henne att komma tillbaka.

– Det blev allt mer misär. Hon åt inte, var uppe hela nätterna och drog sig undan oss. Hon hade alltid varit en så cool och trygg person, nu upplevde jag henne som kuvad, säger Therese.

Paula med en av sina vänner.

Hur illa förhållandet egentligen var vet nog ingen annan än Paula och 58-åringen. Han menar att Paula var våldsam mot honom, Therese har dock sett skador på sin mamma under tiden Paula var tillsammans med sambon.

Men Paula polisanmälde honom aldrig, något som är vanligt när det handlar om våld i nära relation.

– Jag fick den frågan på rättegången: varför anmälde hon aldrig? Jag tror att mamma alltid ville hålla fasaden uppe. Att allt skulle se bra ut utåt, och att det var därför hon aldrig anmälde. Hon berättade ju inte allt för oss heller, säger Therese.

Men till slut, efter att sambon tagit stryptag och bitit Paula i fingret under ett bråk, sökte hon till slut hjälp på ett skyddat boende.

Therese beskriver de månaderna som underbara. Paula fick tillbaka ljuset inom sig och kontakten med döttrarna blev som förr.

– Vi firade jul tillsammans och det var fantastiskt. Jag är glad att vi fick den julen.

Paula började jobba igen och sökte febrilt efter ny lägenhet.

– Men innan hon hann få en lägenhet fick hon veta att hon inte längre kunde vara kvar på det skyddade boendet utan istället skulle flyttas till en jourlägenhet. Den var inte mycket större än en garderob, säger Therese.

Paula som alltid satt en ära i att ha det fint omkring sig blev enligt dottern deprimerad i den lilla lägenheten.

Therese försökte hjälpa henne att göra fint och försökte peppa mamman, försäkra henne om att allt snart skulle bli bättre.

Men det hjälpte inte. Paula hamnade in en djup svacka och började dricka alkohol igen.

Therese tror att det var därför hon gick tillbaka till Cristian Jonsson.

– Jag önskar att hon hade fått bo kvar på det skyddade boendet tills hon hade hittat ett hem. Jag tror inte att hon hade gått ner sig så pass då och då tror jag heller inte hon hade gått tillbaka till honom, säger Therese.

Bara några dagar efter att Paula flyttat in i 58-åringens lägenhet igen kom polisen till Therese jobb med en av de värsta nyheterna någon kan få.

– Det är mycket mörker efter det, jag minns mest fragment. Det har varit så svårt att ta in att min mamma är död. Mördad, säger Therese.

Paula älskade havet och att dyka.

Therese önskar att mamman hade fått mer hjälp och stöttning, att det fanns mer kunskap i samhället om hur våld kan se ut.

– Mammas och hans förhållande såg nog bra ut från utsidan. Men våld kan se så olika ut och alla som utsätts har olika behov och är olika villiga att få hjälp. Det borde finnas fler som kan tänka mer utanför boxen och att de som behöver hjälp får mer individanpassad hjälp.

Efter att domen nu fallit och allt det rättsliga äntligen är avklarat ska Therese, Emmy och deras familjer sprida Paulas aska i havet.

– Hon älskade verkligen havet och vi har dykt mycket tillsammans, så det känns rätt att hon får vila där. Mamma är enormt saknad, inte bara av oss i familjen utan även av massor med vänner. Hon borde ha fått leva.