USA räknar ner till Irans hämnd – militären redo

Publicerad 08.33

USA:s president Joe Biden.

USA räknar med att en iransk hämndattack kan komma när som helst.

Pentagon förbereder sig nu för att hjälpa Israel att slå tillbaka den.

På torsdagen hade Joe Biden och Benjamin Netanyahu ett samtal om planerna. Även Kamala Harris var med.

Följ ämnen
Israel
Iran

I tisdags eftermiddag dödades Hizbollah-befälet Fouad Shukar i Beirut. Mindre än ett dygn senare mördades Hamas högsta politiska ledare Ismail Haniya under ett besök i Teheran. Enligt nya uppgifter på torsdagen dog han av en fjärrstyrd bomb som sedan flera månader gömts i huset där han bodde.

Nu gör sig Israel redo för en möjlig trippelattack från Iran, Hizbollah och Hamas. Försvaret planeras i nära kontakt med USA.

På torsdagskvällen rapporterade Axios att Biden-regeringen räknar med iransk vedergällning inom några dagar och att USA:s militär förbereder insatser för att hjälpa Israel att slå tillbaka den.

Beirut attackerades av Israel i tisdags, som hämnd mot Hizbollah.

Biden och Netanyahu i samtal

Kort efteråt uppgav Vita huset att president Joe Biden hade pratat med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om saken.

”Presidenten bekräftade sitt engagemang för Israels säkerhet gentemot alla hot från Iran, inklusive dess ombud och terroristgrupper Hamas, Hizbollah och huthierna. Presidenten diskuterade åtgärder för att hjälpa Israel att försvara sig mot hot, inklusive mot ballistiska missiler och drönare, och det inkluderar nya defensiva amerikanska militärinsatser”, står det i uttalandet.

Vita huset uppgav också att vicepresident Kamala Harris deltog i samtalet med Netanyahu och att Biden poängterade vikten av att kyla av den eskalerande konflikten i Mellanöstern.

Beordrade direkt attack

I onsdags beordrade Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, en direkt attack på Israel. Samma dag uppgav källor för New York Times att iranska befälhavare överväger flera alternativ, men att det är är oklart om Israel kommer att få samma förvarning som vid angreppet natten till 14 april.

Irans ledare ayatollah Ali Khameinei.

Flera internationella flygbolag har de senaste dagarna ställt in trafiken till och från Israel och på torsdagen skärpte Sverige sin reseavrådan till både Israel och Palestina.

”Ta detta beslut på allvar. Säkerhetsläget i Mellanöstern är allvarligt och kan snabbt bli värre. UD följer utvecklingen mycket noga”, skrev statsminister Ulf Kristersson (M) i en officiell tweet.

Kolumnist: Kan vara medvetet

Alon Pinkas, en före detta israelisk toppdiplomat, skriver i en kolumn i tidningen Haaretz att mordet på Ismail Haniya kan förvärra konflikten rejält – men att det också kan ha varit Israels avsikt:

”Det här handlar inte om rättvisa, vedergällning eller att göra upp räkningen. Det här är att flörta med stor eskalering. Det leder till två möjliga förklaringar: Att Israel inte gjorde en seriös riskbedömning och i stället motiverades av omedelbar tillfredsställe utan hänsyn till följderna. Eller, kontroversiellt nog, att Israel medvetet provocerar fram en eskalering med Iran i förhoppning om att USA dras in i konflikten. Det skulle ytterligare distansera premiärminister Benjamin Netanyahu från misslyckandet 7 oktober – en katastrof som han ännu i dag inte har hållits ansvarig för”.