Medier: Hamas ledare dödades av robot utifrån

TT

Uppdaterad 08.39 | Publicerad 05.18

Ismail Haniya vid den iranske presidentinstallationen på tisdagen. Några timmar senare dödades han.

Terrorstämplade Hamas högste ledare Ismail Haniya har dödats i Teheran.

Hamas beskyller Israel för dödsfallet – och säger att det ”inte kommer att gå obesvarat”.

Israel kommenterar inte händelsen.

Mycket är fortfarande oklart kring Haniyas död, men enligt iranska uppgifter dödades han av ett luftangrepp. En robot avfyrad utifrån Iran ska ha nått hans bostad vid 02-tiden på natten lokal tid. Han befann sig i landet för installationen av Irans nye president och bodde i ett residens för krigsveteraner.

Hamas bekräftar dödsfallet, och uppger i ett uttalande att Haniya dog i en ”attack av sionister”. Den extremistiska palestinska rörelsen lovar vedergällning.

– Vi kommenterar inte sådana uppgifter, säger en talesperson för den israeliska armén, enligt den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia.

”Mordet på ledaren Ismail Haniya var en ynklig handling som inte kommer att förbli obesvarad”, säger Hamasledaren Musa Abu Muzak, medlem i organisationens så kallade politbyrå, i ett uttalande.

Även Palestinas president Mahmud Abbas kallar det en ”ynklig handling” och beskriver det som en allvarlig eskalering, enligt hans stab.

Under utredning

Ismail Haniya, som sedan flera år tillbaka har haft sin bas i Qatar, var i Iran för att närvara när landets nya president Masoud Pezeshkian svors in på tisdagen. Iran gav inga detaljer om hur Haniya dödades, men enligt Revolutionsgardet är attacken under utredning.

Ismail Haniya har varit ordförande i Hamas högsta beslutande organ, den så kallade politbyrån med 15 medlemmar, sedan 2017 och har under den tiden blivit ett ansikte utåt internationellt.

62-åringen föddes i ett etablerat flyktingläger på Gazaremsan, nära Gaza stad, och gick med i Hamas under sent 1980-tal.

Han lämnade Gaza 2019 och har sedan dess, förutom en kort period i Turkiet, varit baserad i Qatars huvudstad Doha.

Beskyller Israel

Ingen har tagit på sig ansvaret för dådet, men misstankarna riktas mot Israel som har lovat att döda ansvariga inom Hamas efter gruppens terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Nyheten om Haniyas död kom inte ens ett dygn efter det Israel meddelat att dess militär dödat Fuad Shukr, en ledande befälhavare inom den Iranstödda milisgruppen Hizbollah. Dödsfallet är dock inte bekräftat, och en källa som står nära Hizbollah har uppgett för AFP att Shukr ska ha överlevt.

Sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober – då 1 200 personer dödades och 250 togs som gisslan – har uppemot 40 000 palestinier dödats i israeliska attacker i Gaza, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.