Israel gör sig redo för trippelattack – flyg ställs in

Uppdaterad 05.45 | Publicerad 05.42

Israels militär gör sig redo för att attackeras från tre håll:

Iran, Hizbollah och Hamas.

Nu ställer flera flygbolag in sina resor till Israel.

Följ ämnen
Israel
Iran

Först dödades Hizbollah-befälet Fouad Shukar i Beirut på tisdagseftermiddagen. Israels militär tog på sig drönarattacken och sa att den var en hämnd för den tidigare bombningen av en fotbollsplan i Golanhöjderna där tolv barn dog.

Mindre än ett dygn senare dödades Hamas högsta politiska ledare Ismail Haniya under ett besök i Teheran. Iran och Hamas anklagade omedelbart Israel för att ligga bakom attacken, men i det här fallet utan officiell bekräftelse från motparten.

På onsdagskvällen rapporterade New York Times att Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, beordrat en hämndattack direkt mot Israel. Ordern gavs, enligt tidningen, på ett extrainsatt möte med landets högsta nationella säkerhetsråd på onsdagsmorgonen.

Rök stiger mot himlen efter en attack mot Västbanken.

Israeliska soldater på Gazaremsan.

Uppgifter: Flera alternativ

Enligt NY Times uppgiftslämnare överväger iranska befälhavare flera alternativ, men det är oklart om Israel kommer att få samma förvarning som vid angreppet natten till 14 april.

En plan uppges vara en attack inifrån Iran med drönare och missiler. Den ska riktas mot militära mål kring Tel Aviv och Haifa och ske med en tydlig poäng att inte utse civila mål.

Parallellt diskuteras ett annat spår som enligt tidningen även innebär koordinerade angrepp från Iran-finansierade miliser i Jemen, Syrien och Irak.

Hizbollah-soldater på vakt i Beirut.

Staden Haifa i Israel.

Väntar attack från tre håll

Israels militär gör sig nu redo för attacker från tre håll, uppger Haaretz. Det finns ännu ingen intern bedömning om hur omfattande Irans svar väntas bli, men enligt tidningen är uppfattningen något mer konkret kring den väntade vedergällningen från Iran-stödda Hizbollah och Hamas.

När det gäller Hizbollah förbereder sig Israel både för ett begränsat angrepp mot militära mål och för en kraftfullare attack mot civil infrastruktur.

Hamas väntas ”till varje pris” försöka avfyra långdistansraketer från Gaza, men där tror Israels försvarsmakt att förmågan är nedsatt efter tio månaders krig och att attacken mest kan bli symbolisk.

Troligare är, enligt Haaretzs källor, att Hamas försöker orkestrera konfrontationer med israeliska soldater på Västbanken och uppmana till terrordåd som hämnd för Ismail Haniyas död.

Ali Khamenei.

Beirut attackerades av Israel i tisdags.

Flyg ställs in

Flera flygbolag meddelade på onsdagen att trafiken till och från Israel pausas med anledning av säkerhetsläget. Delta ställer in flygen under hela torsdagen, medan United Airlines resestopp gäller till och med 6 augusti, skriver Haaretz. Även British Airways ställer in sina flyg från och med torsdagen.

Amerikanska och europeiska diplomater för nu samtal med iranska motparter för att försöka övertala landet att avstå från hämnd eller att låta den stanna vid symboliska angrepp.

– Sedan i går kväll sätter alla press på Teheran att inte svara och att behärska det här, säger en västlig diplomatkälla till Financial Times.

ANNONS