Begravningståg för Haniya pågår i Teheran

TT

Uppdaterad 08.51 | Publicerad 04.58

En jättelik banderoll inför begravningståget i Teheran. Ismail Haniyas ansikte har lagts in över Klippdomen, en av Jerusalems stora moskéer.

Ett begravningståg för Ismail Haniya rapporteras nu ha börjat i Teheran, efter Hamasledarens död i ett attentat i går. Haniya ska sedan begravas i Qatar.

USA vädjar åter till alla parter att ”upphöra med eskalerande handlingar”.

Irans ledare Ali Khamenei och Masoud Pezeshkian böjde sig över Haniyas kista för att be, visar en statlig tv-sändning från universitetsområdet i huvudstaden. Kistan lades sedan på en lastbil för färd till Azaditorget.

Attacken har väckt ny oro för storkrig i Mellanöstern. USA:s utrikesminister Antony Blinken är på resa i Mongoliet, och försöker gjuta olja på vågorna.

– Fred börjar med eldupphör (i Gazakriget), och för att nå dit krävs att alla parter pratar och upphör med eskalerande handlingar, säger han enligt nyhetsbyråer.

Nattlig projektil

Enligt iranska uppgifter dödades Haniya i ett luftangrepp. En projektil, enligt vissa källor avfyrad från ett annat land, ska ha nått hans bostad i Teheran klockan 02, lokal tid, natten till onsdagen.

Hamas har beskrivit det som att Haniya dog ”i en attack av sionister” och lovat vedergällning. Israels ledning gjorde under onsdagen ett Facebook-inlägg som signalerade att landet låg bakom, men det inlägget togs sedan bort.

”Får betala priset”

I ett längre uttalande som premiärminister Benjamin Netanyahu gjorde på onsdagskvällen nämns bara andra riktade attacker landet utfört på sistone.

– För tre veckor sedan anföll vi Hamas stabschef Muhammad Dayf. För två veckor sedan anföll vi Huthierna (i Jemen).

– Och i går anföll vi Hizbollahs stabschef Fuad Shukr (i Libanon).

Haniya nämns inte överhuvudtaget, men Netanyahu fortsätter:

– Vi kom till avslut med Fuad Shukr, på samma sätt som med alla som anfaller oss. Den som slaktar våra barn, den som mördar våra medborgare, den som anfaller vårt land, den får betala priset.