Hamasledare dödad i Iran

Uppdaterad 07.53 | Publicerad 05.21

Hamas högsta ledare Ismail Haniya och hans livvakt har dödats i en attack i Teheran.

Attacken uppges ha skett kort efter ett möte med den iranska presidenten.

Hamas anklagar Israel för dådet och säger att det inte kommer att passera obemärkt förbi.

Uppgiften om Ismail Haniyas död kommer från iranska statliga Irna. Flera nyhetsbyråer rapporterar också om attacken som ska ha ägt rum i Irans huvudstad Teheran.

Enligt Irna har Haniya dödats i sitt hem, andra medieuppgifter gör gällande att han befann sig på besök i staden. Haniyeh var bosatt i Qatar där han styrde Hamas i exil.

Hamasledaren träffade Irans nyinsvurna president Masoud Pezeshkian i Teheran under tisdagen.

Hamas har kommit med ett uttalande där rörelsen hävdar att det var en israelisk attack. Det står också att den ägde rum efter att Haniya deltagit i en invigningsceremoni för Irans nya president Masoud Pezeshkian, rapporterar CNN.

”Mordet på ledaren Ismail Haniya var en feg handling och kommer inte passera obemärkt" skriver Musa Abu Marzouk, en högt uppsatt ledare i den terrorklassade rörelsen, enligt CNN.

Lägger skulden på Israel

Även Haniyas bror anklagar Israel för attacken.

– Min bror dödades i en attack av israeliska agenter på hans bostad, säger han enligt nyhetskanalen Iran international.

CNN har varit i kontakt med israeliska militären som inte vill kommentera ”uppgifter i utländsk media”.

Ismail Haniyeh.

62-årige Haniya var formellt terrorstämplade Hamas högste politiske ledare. Han var ordförande i rörelsens högsta beslutande organ och var ett ansikte utåt internationellt. Han föddes i ett flyktingläger i Gaza och anslöt sig till Hamas under början av 1980-talet.

Har verkat i exil

Haniya var den palestinska myndighetens premiärminister 2006–2007, tio år senare blev han ledare för Hamas.

Haniya har tidigare utsatts för mordförsök. 2006 mottog han ett brev med gift. Så sent som i november förra året dödades tre av hans söner under ett israeliskt luftanfall.

Hamas är en terrorstämplad rörelse och Haniya har av USA beskrivits som en hängiven global terrorist. Samtidigt har han under åren deltagit i fredssamtal, bland annat med USA:s tidigare president Jimmy Carter, rapporterar CNN.

ANNONS