Israelisk attack mot Hizbollah-topp i Beirut

Uppdaterad 21.29 | Publicerad 19.01

Två personer har dödats och flera barn har skadats efter Israels attack mot Hizbollah-fästet i Beirut, enligt lokala medier.

En hämnd efter raketattacken mot Golanhöjderna, uppger IDF.

Målet ska ha varit ett högt uppsatt Hizbollah-befäl som uppges ha överlevt.

Följ ämnen
Israel

En stor explosion inträffade vid den väpnade gruppen Hizbollahs fäste i Beirut på tisdagseftermiddagen, rapporterar Reuters.

Israel bekräftar att man genomfört en drönarattack i Beirut som en hämnd efter raketattacken mot Golanhöjderna där tolv barn dödades.

”IDF har genomfört en riktad attack i Beirut mot den person som är ansvarig för morden på barn i Majdal Shams och morden på flera andra israeliska civila”, skriver Israels militär IDF på Telegram.

Två döda och flera skadade

Två personer har dött och tiotal ska ha skadats, enligt den libanesiska tv-kanalen Al-Jadeed. Enligt tv-kanalen Al-Maydeen är sju barn skadade.

Den misstänkta måltavlan Fouad Sukar, som är en högt uppsatt Hizbollah-topp, uppges ha överlevt mordförsöket, enligt källor till Al-Arabiya. Även Reuters har liknande uppgifter.

Sedan kriget mellan Israel och Hamas började har Hizbollah och IDF skjutit mot varandra över gränsen mellan Libanon och Israel.

Hizbollah uppger att man skjuter raketer mot Israel i solidaritet med det palestinska folket och hävdat att man kommer att sluta skjuta när Israel drar sig tillbaka från Gaza.

Mellanösternforskaren Anders Persson säger att den israeliska attacken var väntad.

– Förutsatt att det här är slutet på det israeliska svaret är det helt i linje med förväntningarna. Det syftar till att markera mot Hizbollah, men inte eskalera situationen ytterligare. Men det beror på hur många civila som blir dödade och skadade. Vad jag kan se på bilderna är det inte ambulanser som åker kors och tvärs med skadade, säger han.

Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet. Sedan 2019 universitetslektor vid Linnéuniversitetet i Växjö. Arkivbild.

”Bollen hos Hizbollah”

Vad kommer hända nu?

– Nu är bollen på Hizbollahs sida. Det är svårt att säga om de kommer att svara på det här. Det är ett instabilt, prekärt läge och det kan eskalera vidare, men jag ser inte att den här attacken är eskalerande i sig.

Hizbollah har nekat till att ha utfört attacken mot Golanhöjderna, men enligt Anders Persson pekar det mesta mot att milisgruppen ligger bakom.

– USA och Israel säger sig vara säkra och det finns inte heller någon annan aktör i området som har möjlighet att skjuta såna här raketer så det är mycket troligt att det är Hizbollah.

Följ ämnen i artikeln