Tolv döda i raketattack mot Golanhöjderna

TT-AFP

Uppdaterad 03.06 | Publicerad 2024-07-27 18.57

Israeliskt luftförsvar stoppar en tidigare raketattack från Libanon. Bilden är från den 18 juli.

Minst tolv människor, de flesta unga, dödades och tiotals skadades i en raketattack från Libanon mot de av Israel ockuperade Golanhöjderna, enligt den israeliska militären.

Israel pekar ut Iran-stödda Hizbollah som ansvarig.

– Hizbollah kommer att få betala dyrt och på ett sätt som inte skådats tidigare, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett telefonsamtal med ledaren för den drusiska minoriteten i Israel. I området där attacken skedde bor druser.

USA, FN och EU fördömer attacken samtidigt som farhågor uttrycks för att fullt krig ska bryta ut mellan Israel och Hizbollah.

Det är den dödligaste attacken mot israeliska mål sedan striderna med Libanonbaserade milisgruppen Hizbollah bröt ut längs i området vid Israels norra gräns.

Hizbollah nekar

Israel pekar ut gruppen som ansvarig för attacken mot det av Israel annekterade området Golanhöjderna. Raketen slog ner vid en fotbollsplan i Majdal Shams som fortfarande har en huvudsakligen arabisk befolkning efter att området erövrades av Israel från Syrien i sexdagarskriget 1967.

”Terrororganisationen Hizbollah står bakom raketattacken mot en fotbollsplan i staden Majdal Shams tidigare i kväll, där många civila, bland dem barn, dog,” säger Israels militärledning (IDF) i ett uttalande på lördagskvällen.

Hizbollah nekar dock till inblandning men säger att att man genomfört andra attacker mot militära israeliska mål som svar på israeliska flygangrepp som dödat Hizbollah-medlemmar. Tidigare under dagen uppgav gruppen dock att den hade skjutit av en projektil av typen Falaq-1 mot israeliska mål.

Många unga döda

En talesman för den israeliska militären, Daniel Hagari, hävdar att det var just en sådan som slog ned vid fotbollsplanen.

Många av de döda och skadade i attacken mot Majdal Shams ska vara i åldern 10 till 20 år, enligt israeliska myndigheter. Utöver de döda uppges dubbelt så många ha skadats, varav flera allvarligt.

Israel och milisgruppen Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra sedan Gazakriget inleddes till följd av terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober förra året.

ANNONS