Expert om raketattacken: Ett mardrömsscenario

Vivvi Alström/TT

Publicerad 2024-07-27 22.25

Raketattacken mot en fotbollsplan i det av Israel annekterade Golanhöjderna kan i värsta fall leda till att konflikten mellan Israel och Hizbollah urartar och eskalerar, menar Mellanösternexperten Anders Persson.

– Allt hänger på hur Israel väljer att svara på attacken, säger han.

Raketattacken mot Golanhöjderna, som enligt Israel tog minst elva barn och ungdomars liv, beskrivs som den dödligaste attacken mot israeliska mål sedan de nuvarande striderna med Hizbollah bröt ut längs landets norra gräns i oktober.

Många analytiker har varnat för ett liknande scenario, där barn drabbas.

– Det är ett otroligt instabilt läge och det är exakt den här typen av händelse som kan få situationen att urarta, trots att ingen av sidorna egentligen vill det, säger Anders Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, till TT.

Hizbollah förnekar

Israel uppger att raketerna avfyrats från Libanon, och israelisk militär pekar ut Hizbollah som ansvarigt. Hizbollah tillbakavisar dock att de skulle ligga bakom attacken.

– Det mest sannolika är att det var Hizbollah som stod bakom attacken men raketerna behöver inte ha varit precisionsstyrda. De kan ha varit avsedda för ett annat mål, säger Anders Persson.

Han tror att Israel kommer att svara på något sätt, oklart hur. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu befinner sig just nu i USA men ska ha avbrutit sitt besök för att resa hem.

– Jag tror att det blir någon typ av svar inom 24 till 48 timmar. Men jag är inte säker på att det blir ett eskalerande svar. Det finns vissa omständigheter som kan ses som förmildrande av Israel.

Tillhörde minoritet

En sådan förmildrande omständighet kan, i Israels ögon, vara att attacken skedde i ett periferiområde och inte i en storstad som Tel Aviv.

– De som dödades tillhörde en minoritet, de flesta var drusiska barn. Om de döda hade varit israeliska judar i en storstad hade svaret blivit hårdare, säger Anders Persson.

Om Israel drar slutsatsen att raketattacken var en olycklig felskjutning, kan svaret bli att man beskjuter militära mål nära israeliska gränsen.

– Vill Israel däremot eskalera konflikten kan de svara med att bomba längre in i Libanon och ge sig på höga ledare för Hizbollah eller infrastruktur.

ANNONS