Ukrainas ÖB efter stoppat ryskt anfall: ”Vi kommer vinna”

Publicerad 2024-07-27 21.37

 Ukrainas överbefälhavare Oleksandr Syrskyj.

Ukrainska styrkor har framgångsrikt stoppat ett stort ryskt anfall i Donetsk-regionen.

Samtidigt säger Ukrainas överbefälhavare Oleksandr Syrskyj:

– Jag vet att vi kommer att vinna – och hur.

Följ ämnen
Ukraina

Just nu pågår strider mellan ukrainska och ryska trupper längs 977 kilometer av den 3 700 kilometer långa fronten, säger generalöverste Oleksandr Syrskyj till den brittiska tidningen The Guardian.

Ryssarna har enligt Syrskyj mer av allt – sedan invasionen 2022 har antalet ryska stridsvagnar ökat från 1 700 till 3 500, artillerisystemen har tredubblats och antalet ryska soldater stigit från 100 000 till 520 000. Dessutom har ryssarna på senare tid bland annat tagit territorium nordväst om Avdiivka och öppnat en ny front i Charkiv-regionen.

Men Syrskyj, som inte vill avslöja de ukrainska styrkornas omfång, beskriver de ryska segrarna som ”taktiska” – lokala vinster snarare än stora genombrott.

”Inte betydande framsteg”

– Fienden har inte gjort några betydande framsteg, säger Syrskyj

Samtidigt som The Guardians intervju med Ukrainas överbefälhavare publicerades i onsdags gick ryska styrkor till förnyad attack sydväst om Donetsk, vid Kostyantynivka, uppger Institute for the Study of War, ISW.

Men trots att ryssarna satte in en omfattande styrka med elva tanks, 45 pansarfordon, tolv motorcyklar och 200 fotsoldater så misslyckades attacken. Med hjälp av artilleri, drönare och minor kunde de ukrainska trupperna stoppa fienden och slå ut sex ryska stridsvagnar, sju pansarfordon och samtliga tolv motorcyklar.

Den ryska framryckningen var en av de största mekaniserade attackerna i Ukraina sedan oktober 2023, enligt ISW. Verkligheten på slagfältet stämmer med andra ord överens med Syrskyjs beskrivning i The Guardian.

Ukrainska soldat i Charkiv under en övning.

”Försvarar inte ruiner”

– Antalet döda ryssar är mycket högre än bland våra styrkor, säger han till tidningen, och konstaterar att de ryska förlusterna för att vinna ”200 meter terräng” är mycket stora. De ukrainska befälhavarna tänker annorlunda:

– Det är mycket viktigt för oss att spara våra soldaters liv. Vi försvarar inte ruiner till sista man, säger Syrskyj, och konstaterar att de ryska styrkornas förluster är ”tre gånger högre än våra”.

Syrskyj konstaterar också i intervjun att ukrainska drönare framgångsrikt slagit till mot omkring 200 infrastrukturmål i Ryssland och att man sänkt en tredjedel av den ryska Svarta havs-flottan.

– Jag vet att vi kommer att vinna. Jag vet hur vi ska göra det. Och jag är säker på att vi kommer att göra det, säger Oleksandr Syrskyj till The Guardian.

Förstärkningar till den ukrainska fronten är på gång, bland annat i form av amerikanska F-16-stridsflygplan och fler soldater, sedan mönstringsåldern i Ukraina nyligen sänkts från 27 till 25 år.