Ukraina drar sig tillbaka från ännu en by

TT-AP

Publicerad 2024-07-18 18.37

Ukrainsk militär som tränar i länet Donetsk. Bild från slutet av juni.

Ukrainas armé har lämnat byn Urozjine i länet Donetsk. Ryska styrkor har tagit kontrollen över flera samhällen i området under sommaren.

Bara spillror var kvar av byn, vilket gjorde det omöjligt att hålla positionerna där, meddelar Nazar Volosjyn, talesperson för lokala markstyrkor, till nyhetsbyrån AP.

Ryska försvarsdepartementet meddelade kontroll över byn för flera dagar sedan. Volosjyn bekräftar inte när ukrainarna drog sig tillbaka.

Ryssland tog över byn i början av det fullskaliga invasionskriget 2022, men ukrainska styrkor återerövrade kontrollen förra sommaren.

Den ryska sommaroffensiven har reducerat flera ukrainska städer och samhällen till ruiner och Ukraina har misslyckats med att hålla tillbaka på flera håll. Militären uppges ha saknat tillräckligt med vapen för att pressa tillbaka ryssarna.

Situationen förbättrades något efter det att USA godkände ett militärt stödpaket till Ukraina i våras – men materielen kommer inte fram tillräckligt snabbt för att stoppa den ryska framryckningen, särskilt i Donetsk, skriver AP. Enligt militära källor och analytiker som nyhetsbyrån pratat med väljer Ukraina att avstå från en del territorier för att bättre kunna strida i mer försvarade positioner i stället.

I regionen Donetsk har Ryssland har gjort en rad mindre avancemang i år, med start i Avdijivka i februari. Inga parter har dock gjort några större genombrott och bedöms ha fastnat i en utnötningsfas i kriget.