Efter attacken – Israel slår till inne i Libanon

TT

Uppdaterad 09.53 | Publicerad 06.29

Israel har varnat för att de ansvariga för lördagens raketattack med minst tolv döda i de av Israel annekterade Golanhöjderna ska få betala dyrt.

Israel har attackerat mål ”långt inne på libanesiskt territorium” och menar att Hizbollah ”passerat alla gränser”.

Attackerna är ett svar på lördagens attack mot Golanhöjderna, där minst tolv barn och unga personer dödades.

Israel utrikesdepartement sade under söndagen att Hizbollah ”passerat alla gränser” i och med ”massakern” på Golanhöjderna, rapporterar AFP. Landets militär skriver på den sociala medieplattformen Telegram att man attackerat sju mål ”långt inne på libanesiskt territorium och i södra Libanon” som ska tillhöra Hizbollah.

”Det här är inte en armé som bekämpar en annan armé, det är snarare en terroristorganisation som medvetet skjuter mot civila”, skriver departementet i ett uttalande.

Hizbollahs talesperson Mohammed Afif säger till nyhetsbyrån AP att gruppen ”kategoriskt förnekar” att de genomfört en attack mot Golanhöjderna.

En källa med insyn i amerikansk underrättelse säger till AP att det inte råder några tvivel kring att det var Hizbollah som utförde attacken, men att det inte går att säga om den var riktad mot Golanhöjderna eller inte.

Eskalera pågående konflikt

Israel och den Iranstödda milisgruppen Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra sedan Gazakriget inleddes till följd av terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober förra året.

– Det är ett otroligt instabilt läge och det är exakt den här typen av händelse som kan få situationen att urarta, trots att ingen av sidorna egentligen vill det, sade Anders Persson, Mellanösternexpert och docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, till TT på lördagen efter attacken mot Golanhöjderna.

– Vill Israel eskalera konflikten kan de svara med att bomba längre in i Libanon och ge sig på höga ledare för Hizbollah eller infrastruktur, sade han då.

Tolv unga döda

Under lördagen avfyrade Hizbollah ett stort antal raketer mot Israel och områden som hålls av Israel.

Israels militär hävdar att det var en av Hizbollahs raketer som slog ner vid en fotbollsplan i Golanhöjderna, som annekterats av Israel, på lördagen. Hizbollah nekar dock till inblandning i den attacken.

Raketattacken dödade minst tolv personer som alla var mellan tio och 20 år gamla, enligt israeliska medier. Flera tiotals skadades, de flesta barn och unga.

Raketen slog ner i Majdal Shams som fortfarande har en huvudsakligen arabisk befolkning, druser, efter att området erövrades av Israel från Syrien i sexdagarskriget 1967.

USA, FN och EU fördömer attacken samtidigt som farhågor uttrycks för att fullt krig ska bryta ut mellan Israel och Hizbollah.