Läckta mejlen från Trumps parhäst: ”En dålig man”

Publicerad 00.29

J D Vance Trumpkritiska historia fortsätter rullas ut.

New York Times har publicerat flera privata mejl där Vance skrivit om Trump.

Han kallar honom bland annat för en ”moraliskt förkastlig människa”.

Ohio-senatorn J D Vance, 39, utsågs förra veckan till Donald Trumps vicepresidentkandidat.

Något som kan tyckas konstigt, eftersom Vance tidigare varit en stenhård Trumpkritiker och kallat honom för ”Amerikas Hitler”.

Vance bakgrund som Trumpmotståndare befästs ytterligare i flera mejl som New York Times tagit del av.

Mejlen har skickats mellan 2014 och 2017 från Vance till Sofia Nelson, en vän från juridikstudierna på Yale-universitetet.

J D Vance, 39, utsågs till vicepresidentkandidat förra veckan.

Beskriver Trump som demagog

2015 motsatte sig Vance starkt Trumps kandidatur till presidentvalet. När Nelson skriver om att en muslimsk vän som sagt att kvinnor med hijab är rädda för att gå och handla i mataffären svarar Vance:

”Jag är helt klart upprörd över Trumps retorik (...) Det har alltid funnits demagoger som är villiga att exploatera personer som tror på galet skitsnack”.

 Här syns Vance på ett kampanjmöte med Trump.

I ett annat mejl skriver han att ju mer vita människor röstar på Trump, desto mer kommer svarta människor att lida.

När valet 2016 närmade sig skrev Vance att han ”aldrig kunnat stötta Trump om det verkligen gällde”. Han ville inte rösta på Demokraternas kandidat Hillary Clinton heller, men trodde precis som många andra att hon skulle vinna. Trump kallade han för en ”katastrof”.

– Han är helt enkelt en dålig man. En moraliskt förkastlig människa.

”Har ändrat uppfattning”

Sofia Nelson säger att hon och Vance tidigare var nära vänner, men att vänskapen tog slut 2021 när Vance gick ut öppet med att han stöttade delstaten Arkansas förbud mot könsbekräftande vård för minderåriga. Nelson är själv transperson.

Donald Trump.

En talesperson för Vance kampanj säger i ett uttalande att det är ”olyckligt” att någon delat ”tio år gamla privata konversationer mellan vänner”.

”Han (Vance) har varit öppen med att en del av åsikterna han hade för ett decennium sedan förändrades efter att han blev pappa och bildade familj, och han har noggrant förklarat varför han ändrat uppfattning om president Trump”.

Frun var ”äcklad” av Trump

Även vicepresidentkandidatens fru Usha Vance, som blir USA:s andra dam om Trump vinner valet, har tidigare uttryckt starkt kritik mot Trump. Det säger flera vänner och tidigare kollegor till Washington Post.

Trumps agerande vid stormningen av Kapitolium upprörde vicepresidentkandidatens hustru Usha Vance.

En vän säger att Usha var djupt upprörd över Trumps agerande vid stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

– Usha tyckte att intrånget i Kapitolium och Trumps roll i det hela var djupt oroande. Hon var äcklad av Trump från det att han valdes.

Men den republikanska strategen Jai Chabria, en av J D Vance kampanjarbetare, säger att Usha precis som sin man ändrat åsikt med åren.

– Usha stöttar Donald Trump och sin make fullt ut och kommer göra allt hon kan för att se till at de vinner i november, säger han.

Usha Vance med maken.

Kan stjälpa Trump?

Även om Vance handplockats av Trump menar analytiker att han kan bli Trumps sänke i valrörelsen.

Politicos opionionsredaktör Jamie Dettmer skriver till exempel att om Harris nu ersätter Biden kommer valkampanjen sannolikt fokusera på frågor om abort och kvinnors rättigheter.

Trump har redan svårt att att locka de kvinnliga väljarna enligt flera undersökningar - och det lär inte bli lättare med Vance.

Vance har gjort en rad kontroversiella uttalanden om abortmotstånd och skilsmässor. Något som nyligen spridits som en löpeld på internet är hans uttalande om ”cat ladies”. Han menade att Demokraterna består av ett gäng sådana ”barnlösa kattkvinnor” med miserabla liv. Han syftade bland annat på Kamala Harris som inte har några biologiska barn.

När Vance nyligen intervjuades av tidigare Fox News-ankaret Megyn Kelly backade han inte från uttalandet.

– Hela vårt samhälle har blivit skeptiska och rentav hatfulla mot tanken på att skaffa barn, sa han.